Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2006

Burgemeester wil met college van Teylingen beste fusiegemeente maken


'Gelijke lasten en een hogere kwaliteit'

Teylingen - Welke plannen en ambities heeft burgemeester Sander Schelberg voor Warmond, Sassenheim en Voorhout? In dit tweede en laatste deel van het interview ligt Schelberg behoorlijk wat tipjes van de sluier op.

door Joep Derksen

Als men Schelberg vraagt naar wapenfeiten in De Schermer moet hij even nadenken. "Er is zoveel werk verricht, maar het allerbelangrijkste is wel, dat ik dit dorp zelfstandig heb weten te houden. De Schermer is terecht zelfstandig gebleven, want het was onderdeel van het Nationaal Landschap. Het dorp is, mede door duchtige reorganisaties en harmoniseringen, een onafhankelijke gemeente gebleven. Mijn motto is: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Ik ben voorstander van duidelijkheid. Duidelijkheid voor de bevolking en voor de raad. Maar ik luister goed naar wat de bevolking zegt."

Voorloper

De nieuwe burgemeester heeft een speerpunt van zijn voorganger overgenomen: "Ik moet voor Teylingen bewijzen dat de herindeling noodzakelijk was.” Samen met de wethouders, de raad en vele anderen wil hij langzaam nastreven om de beste heringedeelde gemeente van Nederland te worden. Daarvoor moet nog wel heel veel gebeuren, zo vindt de burgemeester, “maar we zijn al een heel eind op weg”. Resultaat zal zijn dat Teylingen een moderne gemeente wordt. Schelberg wil dat het dorp een voorloper is en een voorbeeld voor andere gemeenten zal zijn. “Laat me dat even verduidelijken: Ik ben voorstander van het motto 'Gelijke lasten en een hogere kwaliteit'. Ik zie niet gebeuren dat de lasten voor de Teylingers in 2007 omhoog gaan. We hebben veel hooi op de vork genomen in onze begroting, maar wel met realiteitsbesef.” Hij ziet dat ook graag in het besturen: zorg voor een degelijk bestuur, maar houd de ambitie vast. Uiteindelijk hoopt Schelberg dat dit uitmondt in het feit dat de bewoners de activiteiten van de gemeenteraad en het college herkennen en over vier jaar weer naar de stembus gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Schelberg vervolgt: "Met een plaats met drie kernen die allemaal hun eigen feesten hebben, loop je tegen praktische problemen aan en deze worden ook aangepakt.” Voorheen waren alle winkels in Voorhout dicht tijdens de najaarsfeesten, maar dat gebeurt nu niet meer. Dit vindt hij een voorbeeld dat een andere vorm niet slechter hoeft te zijn. “We moeten bijvoorbeeld ook kijken wat er gebeurt met Sinterklaas. Komt hij in iedere kern op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip? Dat lijkt me geen goed idee."

Over een ding laat hij geen misverstand bestaan: "Iedereen blijft gewoon in zijn eigen dorp wonen en elk dorp blijft zijn eigenheid behouden.” Schelberg blijft strijden voor een breder draagvlak voor Teylingen. De herindeling was nodig en hij wil de mensen laten zien dat het beter wordt. Om dit te bereiken gaat de gemeente veel dingen harmoniseren en verbeteren. Natuurlijk kan er wat fout gaan het komende jaar, maar na 2007 wil het college praten met de bevolking. Via wijkavonden gaan de raad en het college naar de dorpen toe. Ze leggen dan uit waar de gemeente staat en waar ze naar toe wil. Over dat laatste onderwerp wil de burgemeester graag feedback van de bevolking."

Dorpskernen behouden

Warmond is een dorp waar recreatie voorop staat, maar er zit nog meer in, vindt Schelberg. Op hele mooie dagen wordt Warmond qua inwoneraantal tien keer zo groot. De evenementen zijn grandioos, maar het toerisme en de recreatie moeten van hogere kwaliteit worden. De huidige toeristen komen nog te veel uit Leiden om op de Kaag te gaan varen en daardoor is de spin-off te laag. Warmond moet minder patattoeristen en meer kwaliteitstoeristen krijgen. Ook is het beter om minder dagjestoeristen en meer toeristen te hebben die een aantal dagen in het dorp blijven: dat is goed voor de horeca! In overleg met de Warmondse ondernemers wil Schelberg een visie ontwikkelen om te komen tot meer kwaliteit."

Hij gaat verder: "Sassenheim is een dorp met een enorm groeiend winkelaanbod. Mijn gevoel zegt met dat Sassenheim de rol van Lisse als plaats met de beste winkels overneemt. Kwaliteit overwint altijd. De hoogbouwappartementen in Sassenheim zijn van goede kwaliteit, maar die moet je niet in Voorhout en Warmond hebben."

Schelberg legt uit dat Voorhout haar eigen dynamiek heeft, met name op het gebied van wonen. Het is de grootste dorpskern en dat wordt alleen maar sterker. De gemeente moet dus heel voorzichtig zijn met de keuzes die ze maakt: bekeken moet worden of een combinatie van wonen en het bollengebied in stand gehouden kan worden. Als dat kan, hoe gaat dat dan gebeuren? Hij vindt de Herenstraat in Voorhout bijvoorbeeld “een gezellige winkelstraat met heel veel historie en mooie, statige huizen. Met die kwaliteit moet je voorzichtig zijn.” De burgemeester meent dat de ondernemers daar van tijd tot tijd nieuwe aanwas nodig hebben en dat het nieuwe gebouw van de Agnes daar voor zal zorgen. “De Herenstraat heeft echt voldoende potentie als winkelstraat. Juist die kleine winkels die nog eigendom zijn van een of twee personen in plaats van al die massawinkels zijn een groot goed."

Verenigingsleven
Een ding dat Schelberg positief opvalt is de gemeenschapszin in de kernen. "Het is echt hartverwarmend te zien hoe ongelooflijk vele mensen betrokken zijn bij de eigen gemeenschap. Teylingen heeft een bloeiend verenigingsleven van een hoge kwaliteit. Je ziet dat bij bijvoorbeeld de najaarsfeesten, bij Rusthoff en bij de kerken.” Schelberg vindt dit met name in de Randstad redelijk uniek, want de verenigingen worden gedragen door de bevolking. Dat geeft een bindende kracht aan Teylingen en maakt van Teylingen een groter dorp. Schelberg: “Het is tijd om de krachten te bundelen en de samenvoeging is op het juiste moment gebeurd. De regionale politieke onderwerpen kunnen we nu aanpakken op het niveau van een gemeente met 35.000 inwoners. Dat is nodig ook als we in regionaal verband een deuk in een pakje boter willen slaan. We moeten ons profileren binnen de regio en een voorbeeld zijn voor diezelfde regio."

Tot slot roert Schelberg het onderwerp veiligheid aan. Dat is een heel belangrijk item voor hem. “In de korte tijd dat ik hier burgemeester ben, is er al twee keer een alarmfase ingesteld. Een keer voor de koolwaterstofwolk die over de gemeente trok en pas geleden nog, het ammoniakongeluk bij Menken. Dit herinnert ons eraan dat we in een risicovol gebied wonen en we moeten scherp zijn om de mensen te beschermen tegen allerlei invloeden. Gedogen heeft zijn langste tijd gehad en we zullen duidelijk en strak zijn.” Hij wil een veiligheidsniveau instellen en daar zal de gemeente zich ook aan houden. De burgemeester besluit: “Er wordt gezegd: 'Als je populair wilt zijn, dan moet je gedogen', maar we moeten een serieuze en strenge gemeente zijn; ook op het gebied van gebruiksvergunningen. Dat betekent dus dat het kan gebeuren dat we zeggen: 'Die tent gaat dicht'. We doen alles echter stap voor stap, maar wat ik net gezegd heb is wel het eindperspectief waar we naar toe willen."