Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2006

Ammoniak vrijgekomen in Menkenfabriek


Sassenheim - Bij de Menkenfabriek aan de Edisonstraat is maandagochtend ammoniak vrijgekomen. De hele fabriek werd ontruimd en de productie kwam volledig stil te liggen.
Joep Derksen
Hans Kleintjes, Commandant Brandweer OVSW vertelde dat van een medewerkster de luchtwegen zijn aangetast en dat ze door de ammoniaklucht onwel is geworden. Nadat ze zuurstof toegediend gekregen heeft, zit ze nu thuis bij te komen van de schrik.

Bij navraag vertelde Wim Menken dat de fabriek ammoniak in het koelingssysteem heeft zitten. ‘Dat is niets raars, want dat is overal in Nederland. Op zondagavond om 11 uur heeft een lekkage plaatsgevonden in het overdruksysteem, die vrijwel onmiddellijk is gedicht. Maandagochtend om zes uur bleek er toch nog ammoniak te ontsnappen uit het systeem.” Menken wil de mensen gerust stellen: “Er zijn hier en daar wat te hoge waarden gemeten, maar de situatie zelf is onschadelijk. De veiligheidsnormen zijn heel streng en de verhoogde concentratie ammoniak wordt afgezogen. We nemen het zekere voor het onzekere, maar feit is wel dat dit gewoon een heel vervelende situatie is. De veiligheid van onze werknemers gaat boven alles.’

Mevrouw Bergsma van de brandweer meetploeg informeerde de directie dat er een verhoogde concentratie aan ammoniak in de waterzuivering zit ‘en dat dampt een beetje’. Kleintjes legde uit dat de koeling niet goed functioneert en dat voor de fabriek schoongefilterd wordt, meetploegen aan het werk zijn om de concentratiewaarden in kaart te brengen. Nadat dit gebeurd is, zal de ammoniak geventileerd worden. De brandweercommandant heeft er alle vertrouwen in, dat de veiligheidsmaatregelen van Menken goed zijn: ‘Ze moeten wel, want anders ligt hun productieproces stil, zoals nu het geval is.’