Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 oktober 2006

’12 miljoen uitgeven aan sportcentrum De Lis is nooit mogelijk’

Gemeenteraad let op euro's

Lisse – De gemeente wil op de locatie van Sporthal Meerzicht een gebouw neerzetten, waar een zwembad, tennisvelden en sporthallen ondergebracht kunnen worden. De gemeenteraadscommissies van Maatschappij & Financiën en Ruimte & Infrastructuur kregen vorige week een presentatie te zien van het adviseurbureau Sportfondsen Nederland, waarin de financiële gevolgen van deze ideeën werden gepresenteerd. Coördinator Thijs Bijl legde de raadsleden een tiental varianten voor van de uitbreidingsmogelijkheden van Sportcentrum De Lis.

Joep Derksen

Deze varianten zijn gemaakt op basis van de wensen van de betrokken sportverenigingen. Als alle verenigingen hun wensen vervuld zouden krijgen, stijgt het kostenplaatje naar meer dan 12 miljoen euro. De raadsleden zijn duidelijk: alleen de hoogst nodige investeringen krijgen hun goedkeuring.

Iedere variant gaat overigens ver over de door de gemeente begrootte kosten van 2,2 miljoen euro heen. De goedkoopste variant van een vernieuwd sportcentrum kost al ruim 4,5 miljoen euro. Als aan alle wensen van de verschillende sportverenigingen wordt voldaan, zouden de totale kosten de 12 miljoen euro overschrijden.

Opbrengsten

VVD-wethouder Brekelmans stelde met nadruk dat er naast de te verwachten onkosten ook opbrengsten komen te staan. Deze inkomsten zullen, zo denkt de wethouder, komen uit het bouwen van nieuwe woningen. Hoeveel geld de gemeente denkt binnen te halen met deze constructie is nog niet bekend. De discussie over de vorm waarin sportcentrum De Lis moet worden verbouwd, zal dus niet voor september en waarschijnlijk pas in oktober beginnen.

De twee commissie konden na afloop van de presentatie alleen technische vragen stellen, al hoopte wethouder Brekelmans wel dat hij alvast een inzage kon krijgen in de voorkeur van de raadsleden. PvdA-er Hans Bet gaf zijn mening alvast: ‘Het familiezwembad moet blijven bestaan, maar de plannen om er een wedstrijdzwembad naast te leggen zijn never nooit mogelijk. Alle plannen die naast de renovatie van het zwembad zijn ingediend, zijn luxe. Wat financieel haalbaar is, zou mooi zijn, maar dat is afhankelijk van hoeveel het kost.’

Balletje

Marianne Entrop-Rosier, VVD, gooide tot verrassing van de andere commissieleden een balletje op. ‘Maak de vernieuwde sporthal ook geschikt voor evenementen. Zo kun je de CNB-locatie in haar geheel gebruiken voor woningbouw en dat levert extra financiële inkomsten op.’ De andere coalitiepartijen waren met name verbaasd over dit voorstel omdat de VVD onlangs haar steun had toegezegd om culturele evenementen te laten plaatsvinden op de CNB-locatie. Wethouder Brekelmans vond echter dat deze optie ‘een van de alternatieven was die we in het college ook al in overweging hebben genomen.’

Fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis van de SGP/ChristenUnie liet nog niet het achterste van zijn tong zien en maakte zich vooral zorgen of het aantal parkeerplaatsen wel voldoende zou zijn in de nieuwe situatie. Ook D66 gaf niet aan welke wensen van de sportverenigingen volgens hen zeker vervuld moeten worden. Benno Kooij van het CDA wilde geen hoge verwachtingen wekken bij de verenigingen: ‘We gaan voor de realistische, dus goedkope, versies.’ Daphne van der Zwet van Nieuw Lisse concludeerde: ‘We gaan als gemeente geen 12 miljoen euro uitgeven aan nieuwe projecten. We zouden het wel willen, maar het is niet realistisch.’ Entrop-Rosier gaf nog een tip aan wethouder Brekelmans: ‘In Voorhout zetten ze voor twee miljoen euro een leuk sporthalletje (red: sporthal De Tulp) neer. Laten we eens gaan kijken hoe ze dat daar doen.’