Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 november 2006

Maatregelen om fraude met stemcomputers te voorkomen

Lisse – Landelijk is een discussie ontstaan over de betrouwbaarheid van stemcomputers. Er zou te gemakkelijk mee gefraudeerd kunnen worden en dat bleek ook tijdens de eerder dit jaar gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Op enkele plekken in Nederland was er met machines gesold, als uit de hand gelopen grap danwel met snode bedoelingen. De gemeente Lisse wil dit soort situaties voorkomen en treft maatregelen. ‘De integriteit van de verkiezingsuitslag mag niet of nauwelijks in twijfel worden getrokken’, zo stelt een ambtelijk document.

Joep Derksen

Bezorgde burgers hebben zich verenigd in een actiegroep en gaven met hun website
www.wijvertrouwendestemcomputerniet.nl uiting van hun ongenoegen. In reactie heeft de leverancier van de stemmachines extra voorzorgsmaatregelen aangekondigd om fraude te voorkomen. Zo worden de machines verzegeld, achter slot en grendel opgeslagen en gaat de gemeente de stemmachines niet meer gebruiken voor demonstratiedoeleinden.

Ook houdt Lisse de vinger aan de pols wat betreft de leden van de stembureau’s. Deze vrijwilligers zitten de hele verkiezingsdag bij de stemmachines en worden van tevoren door de gemeente geïnstrueerd met behulp van 60 cd-rom’s eLearning Verkiezingen. De vrijwilligers moeten aanwezig zijn bij de door de gemeente georganiseerde instructiebijeenkomst. Bij verzuim zal de gemeente geen gebruik maken van de diensten van de vrijwilligers.

Kan dit niet tot gevolg hebben dat er te weinig vrijwilligers zijn op de verkiezingsdag zelf?, zo is dan de logische vraag. Wethouder Kippers had dit al overwogen: ‘Desnoods sluiten we het gemeentehuis en vragen alle 140 ambtenaren deze taak op zich te nemen, maar de verkiezingen gaan ook in Lisse door!’