Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 januari 2007

Beheer Park Rusthoff tot 2013 in handen vrijwilligers

Gemeente ondertekent onderhoudscontract

Sassenheim – Ruim drie jaar hebben de vrijwilligers van Park Rusthoff laten zien wat ze in hun mars hebben. Voor die tijd was deze groene omgeving in het centrum van Sassenheim nog een criminele hangplek en de onderhoudstoestand “deplorabel”. Door de inspanningen van de Stichting Behoud Park Rusthoff (SBPR) en Stichting Vrienden Park Rusthoff is het park weer een genot om te verblijven. De gemeente Teylingen waardeert alle inspanningen en maandagavond werd het onderhoudscontract voor het park voor de komende zes jaar ondertekend, wat ervoor zorg draagt dat de vrijwilligers Rusthoff in eigen beheer zullen verzorgen.

door: Joep Derksen

Jan van der Geest, bestuurslid SBPR, legt de achtergrond van het park uit: “Sinds 1917 is Rusthoff eigendom van de gemeente. Tot de jaren 90 was het een hangplek voor jongeren en criminelen, maar dankzij een initiatief van de plaatselijke Rotary is die problematiek aangepakt. Een masterplan is opgesteld om het park in haar oorspronkelijke staat, namelijk: een Engels landschapspark, te herstellen.”

Daar was veel geld voor nodig: drie miljoen gulden, waarvan de toenmalige gemeente Sassenheim 1/3de deel bijdroeg. Nog altijd ontvangt de SBPR een budget voor het groot onderhoud van het park, wat door de 100 vrijwilligers zelfstandig wordt uitgevoerd.

Oase

Nu is Rusthoff een oase geworden met speciale activiteiten. Zo is er de Heemtuin, met allerlei exotische planten. In 2004 is de kinderboerderij weer opgezet en gedurende het jaar worden allerlei evenementen gehouden in het park. Ook het hek om het park dat iedere avond wordt afgesloten heeft bijgedragen aan de kwaliteit.

Plannen heeft de stichting overigens volop, zo vertelt Van der Geest: “Regelmatig moeten we nieuwe bomen kopen en tot nog toe staan er voornamelijk groenbladige bomen in het park. Bij herplant willen we roodbladige bomen gaan plaatsen, wat zal zorgen voor meer kleuren. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een roodbladige esdoorn geplant. Deze variatie in kleuren draagt ook bij aan het Engelse landschapsparkgevoel.”

Paviljoen

Medebestuurslid Bruno van Loo gooide in zijn speech voor burgemeester Sander Schelberg en andere aanwezige politici nog een grote bal op voor de realisatie van een “Paviljoen Sassemnest”. “Dit moet een ruimte worden voor de vrijwilligers, die wij parkklussers noemen”, legt Van Loo uit. Op dit moment nemen de vrijwilligers hun onderhoudsmateriaal, zoals schoffels en harken nog zelf mee, maar het is veel beter om deze spullen in het park aanwezig te hebben. Ook is het een goede zaak als er sanitaire voorzieningen aanwezig zijn en kan dit honk functioneren als educatieve ruimte voor de kinderen die de schooltuinen onderhouden. De Stichting Vrienden Park Rusthoff geeft al een donatie, maar we kunnen niet zonder forse steun van de gemeente. We hopen en verwachten een breed getrokken draagvlak van de gemeente, zodat onze wens gerealiseerd zal worden.”

Schelberg liet daarop niet het achterste van zijn tong zien: “Ik hoop niet dat u verwacht dat ik meteen het verlossende woord zal geven! Het is de gemeente wel menens om u alle vertrouwen te geven.” Het onderhoudscontract voor het park werd in ieder geval direct ondertekend, waarna de burgemeester de champagnefles met een luide knal opende.