Voorhouter strijdt tegen Productschap Tuinbouw
Het tij keert zich
Tonies verklaart: “De Product- en Bedrijfsschappen zijn in de jaren ’50 op wettelijke basis opgerichte organisaties, die als doel hebben om gezamenlijk activiteiten te ontplooien voor branches en het bedrijfsleven. Maar tegenwoordig zorgen deze instanties alleen voor lastenverzwaring en ze hebben zich totaal overbodig gemaakt. Bedrijven betalen jaarlijks 250 miljoen euro aan heffingen en deze praktijken moeten stoppen. We strijden al enkele jaren tegen deze situatie en het tij keert zich in onze richting. De VVD, Groen Links, D66 en Partij voor de Vrijheid steunen ons en ik kan zelfs zeggen dat Charlie Aptroot van de VVD volledig achter ons staat.”
Aptroot bevestigd dit desgevraagd: “Ik ben absoluut een grote medestrijder van het NVAF en ben tegen het verplicht opleggen van lidmaatschap en hele grote heffingen op het bedrijfsleven. Ik heb de petitie in handen genomen om vrij ondernemerschap met zo min mogelijk verplichtingen te stimuleren. Deze strijd wordt al jaren gevoerd en in andere branches klinken ook protesten tegen verplichte product- en bedrijfsschappen. De bedrijven moeten verplicht contributies bijdragen, zonder dat ze zelf een stem hebben. Dat kan niet langer zo en is strijdig met het vrije ondernemerschap.”
Over de actiedag zelf was Tonies zeer tevreden: “Het is super gegaan en alles verliep vlekkeloos. Om half 11 stonden dik 100 boeren met veel bombarie bij de Tweede Kamer en hebben we het manifest uitgereikt aan de PvdA, SP, VVD, CDA, SPG en PvdD. Het geheel is zonder opstootje, rel of opstopping verlopen.”
Opheffen
Op 7 februari was Tonies aanwezig met een algemeen overleg van de commissievergadering van het Ministerie van SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). “Onze doelstelling voor de langere termijn is om het productschap in zijn algemeenheid op te heffen. Zij hebben enige tijd gekregen om te bewijzen dat ze bestaansrecht hebben, maar wat de VVD betreft kunnen ze zich direct opheffen. De SP wil nog maximaal een jaar wachten en het CDA wil het nog vier jaar aankijken. Ik denk niet dat de beslissing vier jaar wordt uitgesteld, want er staat toch enige druk om een juist besluit te nemen. We gaan echt niet vier jaar afwachten op wat komen gaat.”
De NVAF heeft echter nog wel even geduld: “We blijven onderhandelen met de verschillende partijen en acties als afgelopen dinsdag houden we voorlopig even niet. Het is sowieso al vrij uniek dat zo veel agrariërs uit het hele land hun bedrijf een dag verlieten om helemaal in Den Haag te protesteren. Alle protestanten kwamen uit diverse sectoren: de tuinbouw, akkerbouw, visserij en veeteelt.
Binnen de NVAF heeft een twintigtal bedrijven zich verenigd. De drijvende krachten achter de organisatie zijn: voorzitter Clement Sischer, secretaris Jos de Boer en Huub Tonies. De plaatsvervangend woordvoerder besluit: “Het is belangrijk dat mensen zich aansluiten: dat ze het manifest met name ondertekenen en zeggen: we zijn het eens met het Agrarisch Manifest, zodat het draagvlak vergroot kan worden.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home