Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2007

“Ik ben overtuigd dat de gemeente goed gehandeld heeft”

Voorhout – Verantwoordelijk wethouder Bert Homan stelt in een reactie dat hij het volle vertrouwen heeft dat de gemeente door kan gaan met de werkzaamheden. Het ministerie vraagt puur om een verweerschrift en alleen als we niets doen, gaan ze in het voordeel van de klager uitspreken.”

Hij vervolgt: “Wij hebben de brief geschreven en zijn ervan overtuigd dat we voldoende argumenten hebben te handelen zoals we gehandeld hebben. We wachten nu tot het ministerie hierover oordeelt. In dit specifieke geval is het natuurlijk een beetje cru dat het kappen al is gebeurd. De werkzaamheden die getroffen zouden worden door een eventuele bouwstop zijn voor het grootste deel klaar. Maar ik ga er vooralsnog niet van uit dat het zover zal komen, al kan het natuurlijk wel gebeuren, maar dat moeten we afwachten.”

Homan filosofeert: “Stel dat het zo is dat wij verkeerd gehandeld hebben, dan zullen wij ongetwijfeld beboet worden. Daarnaast moeten we nog meer compenserende maatregelen nemen dan we al gedaan hebben. Nu al breiden we het bosgebied uit en bij het hockeyveld komt ook een stuk bos en wordt wat bossage aangeplant. Maar de aanleg van het voetbalveld komt wel in de knoop en het is de vraag of de voetbalvereniging dan dit jaar het veld kan gebruiken. Een situatie waarbij het ministerie een aanlegprocedure stillegt kan lang duren en als de herplantperiode voorbij is, kunnen er geen bossages aangelegd worden en ontstaat er geen biotoop. Dat zou werkelijk contraproductief zijn en slecht voor het milieu.” Hij herhaalt nadrukkelijk: “Maar ik ga er vooralsnog van uit dat ons verweerschrift voldoende is.”

Twijfel

Over de ontstane twijfel over de kwaliteit van het natuurwaardenonderzoek door het bureau Natuurbalans geeft Homan als reactie: “Dit is een gerenommeerd bureau en zij hebben de rugstreeppad niet aangetroffen. In hun rapport stellen zij dat een extra onderzoek niet nodig is en mijn persoonlijke opvatting is dat je daar dan niet zo snel aan twijfelt. We ontvingen kritiek van Jos Huizer die vertelde dat het onderzoek niet goed was uitgevoerd, dat de situatie over meerdere jaren moet worden onderzocht en dat de beestjes ten tijde van het onderzoek in winterslaap waren. Tja, dat is dan een discussie tussen specialisten. De opdracht is naar het bureau gegaan waar Huizer niet werkt, maar ik neem niet aan dat dit meespeelt bij zijn klachten richting de gemeente.”

Homan concludeert: “Dit is een heel ingewikkelde situatie: het onderzoek stelde dat we het goed deden en daar gaan we op af. Een ander zegt dat de check niet klopt en we hebben de aannemer gevraagd om attent te zijn en goed op te letten. Ook boden we natuurbeschermers aan om zelf te kijken als er wat gekapt wordt. Uiteindelijk is het zo dat wij de padden nog steeds niet hebben gevonden. Ze zijn wellicht geschrokken en zijn weg uit Voorhout. In Lisse sluiten ze momenteel wegen af omdat ze daar teveel padden hebben. De natuur is heel divers en daar moet je goed mee omgaan. Wij als gemeente zijn ervan overtuigd en gaan er van uit dat we het goed doen.”