Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2007

In de rij voor zakken compost

Voorhout – Een lange rij auto’s tot na de rotonde bij de Oosthoutlaan stond gisterochtend om 10:00 uur te wachten voor de gemeentewerf in Voorhout. De reden hiervoor was de gratis compost die met zakken tegelijk werd uitgedeeld. Als het hek opengaat, verspreiden de auto’s zich in twee rijen om vier van de 2.550 klaarliggende zakken compost in de achterbak te leggen.

door Joep Derksen

Ton Kortekaas is een van de gemeentelijke medewerkers die de compost bij de mensen in de auto legt. Terwijl achter hem een woordenwisseling ontstaat tussen twee automobilisten die elkaar de weg blokkeren, neemt Ton een slokje uit zijn fles water en zegt: “Het is hier gigantisch druk, de mensen staan te wachten en komen met de buren tegelijk langs om maar zoveel mogelijk zakken in te laden.

Veel automobilisten laten Ton al het werk doen bij het inladen van de compost, maar positieve uitzondering is Letty Driebergen: zij neemt de helft van de zakken in de armen en sjouwt ze naar haar auto. Ze vertelt: “Dit is een goed initiatief van de gemeente en ik maak er voor de tweede keer gebruik van. Vorig jaar hadden we net een nieuwe tuin aangelegd, dus die compost kwam zeer gelegen.” Letty scheidt altijd al het afval, zowel bloemen als etensresten, maar ook de aardappelschillen. Ze heeft een tip voor de gemeente: “Dat kleine groene bakje past esthetisch niet in onze keuken: het staat niet zo mooi bij het interieur. Wellicht kan de gemeente hier wat op verzinnen.”

Ook op de gemeentewerf in Sassenheim en Warmond liggen meer dan 7.500 zakken compost klaar, die evenals in Voorhout nog tot en met vrijdag 20 april gratis opgehaald kunnen worden, dagelijks tussen 10:00 en 16:00 uur.