Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 mei 2007

Typisch Teylingen: Zeemanskoor “Overal”

“Een wereld zonder muziek is een dooie wereld”

Sassenheim – Het Zeemanskoor “Overal” komt iedere week op dinsdagavond tussen 19:00 en 22:00 uur in de Ankerplaats bij elkaar om te zingen onder begeleiding van 3 accordeonisten, een drummer en een percussieman, die zich ontfermt over de kleinere instrumenten als tamboerijn, stokjes en triangel. Slechts vier jaar zijn de 30 mannen actief en nu al worden ze in het hele land gevraagd om op te treden. Eind juni verschijnt hun eerste CD met zeemansliederen, die via onder meer bloemenhandel Van Tol en de eigen website in de roulatie gaat.

door Joep Derksen

Met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar bestaat “Overal” voor 80% uit ex-marinepersoneel. De oudste zanger is George Visser met zijn 79 jaar. Het koor zingt overwegend zeemansliederen uit de oude doos, “Maar we zijn geen shantikoor en ook geen zeepersoonskoor. We zijn een zeemanskoor en zingen over alles wat met water te maken heeft, of het nu een rivier, zee of oceaan is. De saamhorigheid is fantastisch en we proberen zoveel mogelijk aan festivals mee te doen.”

Het oefenen gaat beginnen en de muziek wordt gezongen in het Nederlands, Duits, Frans, Spaans en zelfs Maleis. Achter elkaar worden liedjes als “Land van Maas en Waal’, ‘Anchors aweigh’ (“Dat is ons lijflied!”) en ‘The Sailor boy’ gezongen. Het oefenen gaat heel serieus en wanneer er te laag of te hoog gezongen wordt, krijgen de betreffende personen dat ook duidelijk te horen. George wordt op de vingers getikt omdat hij bij ieder couplet van ‘Land van Maas en Waal’ luid lacht: “Alleen bij het laatste couplet wordt gelachen, George.” Ook enkele mannen achterin krijgen te horen wat ze niet goed doen: “Jongens, ik hoorde achter iets fout: jullie gaan naar boven met je stem en dat gaan we nu ontzenuwen. We beginnen weer bij het G-accoord.”

Show

Deze straffe regie is ook noodzakelijk, want het publiek waarvoor zo’n 35 keer per jaar opgetreden wordt, varieert enorm, zo legt PR-man Jan Stoffelen uit: “Het is ontzettend dankbaar om te mogen spelen voor bijvoorbeeld dementerende bejaarden. Zij herinneren zich die oude nummers nog heel goed. Wij maken er altijd een hele show van en betrekken de mensen bij het optreden. Je ziet ze dan helemaal opfleuren.”

Duidelijk is wel dat alle kerels veel plezier hebben in het samen oefenen. Regelmatig staat het hele koor mee te deinen op de muziek en de armen vliegen geregeld de lucht in. Het enthousiasme spat er van af. “Een wereld zonder muziek is ook een dooie wereld!”, verwoordde Daan Maas zijn gedrevenheid.

Een van de zangers vult aan: “Op een dag waren we in Brombeek een Maleis lied aan het zingen. In het publiek zat een man in een rolstoel en plotseling stond hij op en begon mee te dansen. “Jullie muziek geeft me deze kracht!”, vertelde die man ons voor hij in huilen uitbarstte. Dat maakt wel een diepe indruk, hoor, als we zo de gevoeligste snaar bij de mensen kunnen raken.”

Dankzij een sponsorbedrag van Rabobank Teylingen en het Schipholfonds heeft het zeemanskoor nog geen subsidie hoeven ontvangen van de gemeente Teylingen, “Al is dat natuurlijk altijd welkom!” Het koor is niet echt op zoek naar nieuwe leden, maar iedereen is welkom om op een dinsdagavond langs te komen. Voor meer informatie:
www.zeemanskooroveral.nl.