Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 juni 2007

40-jarig jubileum voor jeugdwerk in Voorhout

VOORHOUT – Stichting Jeugd en Jongerenwerk Voorhout (SJJV) viert op 29 juni een feestje. Het is dit jaar namelijk veertig jaar geleden dat de voorganger van de SJJV, de SJV opgericht werd en dit jubileum gaat niet ongemerkt voorbij. Wolfgang Bastel, voorzitter van de SJJV, blikt voorafgaand aan dit feest terug op recente gebeurtenissen en kijkt vooruit naar de toekomst.

door Joep Derksen

Al die jaren ontwikkelt de organisatie activiteiten voor en met de jeugd, al is de wijze waarop in de loop der tijd wel veranderd en geprofessionaliseerd. Op 19 januari werd @hok, het multiculturele jongerencentrum geopend en het gaat ‘boven verwachting’, zo laat Bastel weten. “We hebben eindelijk een goede jongerenwerker die samen met de jongeren ideeen ontwikkelt en ze samen uitwerkt. De laatste tijd is de groep jongeren tot 15 jaar gegroeid van 15 personen naar zo’n 70 mensen die meerdere dagen per week bij elkaar komen. Ze kunnen dan filmpjes kijken of zijn educatief bezig met het leren spuiten van graffiti op daarvoor geschikt materiaal. Niet op muren dus!” lacht Bastel.

“De buren zijn over het algemeen zeer positief over @hok, al zijn er wel eens wat geluiden te horen over jongelui die zorgen voor geluidsoverlast of rondhangen bij slootjes. De vraag is echter of zij bij ons horen, bij de sporthal of dat ze gewoon langs komen lopen of fietsen. Wij houden in ieder geval controle op de jeugd die @hok bezoekt, maar als ze buiten lopen verlies je soms je grip op hen. Mede hierdoor overwegen we dan ook het invoeren van camerabewaking.”

Bastel vindt dat de ontwikkelingen beter zijn gegaan dan verwacht: “Een neerwaartse spiraal is omgezet in een opgaande lijn. De voorzieningen zijn enorm verbeterd en tegelijk is ons beleid wat zakelijker geworden. De kneuterigheid is weg, maar we moeten nog werken aan verbetering op andere vlakken. Het gebouw zelf moet bijvoorbeeld meer sfeer krijgen. Het is een prachtige voorziening, maar heeft grote kille ruimtes en koud licht. Een meer persoonlijke sfeer moet gecreerd worden en dat kunnen alleen de jongeren zelf doen.”

Waar staat SJJV in 2047? “Ik wil graag een cultureel programma opzetten dat trendsettend is op het gebied van jeugdwerk en concurreert met het aanbod in Noordwijk, op het gebied van dans, feest en andere evenementen. We willen activiteiten hebben waarbij de jeugd van rond de 16 zich uitstekend kan vermaken met prachtige voorzieningen en waarbij ze niet pa na elven naar binnen kunnen.”
Op 29 juni komen betrokkenen uit heden en verleden bij elkaar ‘voor een moment van bezinning’. De groep genodigden, bestaande uit gemeente, jeugdleden, oudgedienden en omwonenden kijken onder het genot van een hapje en een snapje samen terug naar de afgelopen 40 jaar en onmiddellijk weer vooruit naar de toekomst. Bastel doet alvast een voorzetje: ‘De Speleweij willen we moderniseren en op deze locatie willen we meer activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen aanbieden.