Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 september 2007

‘Red Hat Society louter plezierig’

VOORHOUT – Een relatief nieuw fenomeen wordt ontdekt door veel vrouwen van boven de vijftig: de Red Hat Society. Gekleed in paarse kleding en met een rode hoed op het hoofd ondernemen vrouwen van middelbare leeftijd tal van activiteiten. Plezier en vriendschap staan hierbij voorop, terwijl de deelnemers zich tegelijkertijd even onttrekken aan de anonimiteit. Want twintig vrouwen die met elkaar zo uitgedost zijn, kunnen rekenen op veel verbaasde en bewonderende blikken. De oprichtster van de Voorhoutse chapter, Queen Daffy, vertelt over wat het is om een ‘redhatter’ te zijn.

Sinds zaterdag 1 september heeft ook Voorhout een eigen chapter van de Red Hat Society: de Funny Daffodils. Twintig vrouwen meldden zich al aan voor de eerste officiële activiteit: een bezoek aan de Olmenhorst in Lisserbroek. Zonder uitzondering staan de deelnemers, ‘Lady’s’ genaamd, midden in het leven. Ze hebben vaak een carrière en zijn ‘uit de kids’.

Queen Daffy is een voor velen niet onbekend persoon, maar haar naam hoeft niet in het artikel genoemd te worden: ‘Het gaat niet om mij, maar om de Funny Daffodils: de kracht van red hat is dat je anoniem bent.’ Samen met ‘Lady Angel’ legt ze uit wat voor een persoon een Funny Daffodil nou precies is en waarom ze in Voorhout een afdeling heeft opgezet. ‘In 2000 werd een vrouw in Amerika vijftig jaar en haar vriendinnen hadden voor de gelegenheid allemaal een rode hoed opgezet, geïnspireerd door het gedicht ‘Warning’ van de Britse dichteres Jenny Joseph. In dat gedicht waarschuwt de ik-figuur dat ze ongepast dingen gaat doen als ze oud is, bijvoorbeeld in het paars gekleed zal gaan, met een rode hoed erbij ‘die me niet staat en me niet past. Met andere woorden: lekker puh.’

Ballorig

‘Het is allemaal just for fun. Als je samen rondloopt terwijl je allemaal een rode hoed draagt, voel je je anders. Iedereen kijkt naar je en het maakt je helemaal niet uit: je wordt er ballorig van en juist dat is de kracht van de Redhatters. We hebben dan ook echt lol met zijn allen en zeuren niet tegen elkaar over dingen als een hoge bloeddruk, schoonfamilie, zieke kids of moe zijn.’

‘Voor vrouwen die als een muis bij de buis zitten, is de red hat society niet geschikt. Juist de actieve en drukke vrouwen, met vaak een artistieke inslag, genieten hier intens van. Of zoals een van hen laatst tegen me zei: “Wanneer ik thuis ben, voel ik me zo ‘ja-zeggerig’, bijvoorbeeld wanneer mijn dochter me vraagt om op de kleinkinderen te passen. Met de red hat society zit ik niet in een keurslijf.’

Over zes weken vindt de volgende activiteit plaats. Vrouwen (niet mannen!) die geïnteresseerd zijn en boven de vijftig, kunnen contact opnemen met Queen Daffy via:
www.redhatnederland.nl en de link naar het Voorhoutse Chapter. Ook 40+ers zijn welkom, maar met een kleine voorwaarde: bij de evenementen dragen ze geen rode, maar een roze hoed.