Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 oktober 2007

Antieke rijtuigen brengen ode aan 350 jaar Trekvaart

TEYLINGEN/STREEK – Op zaterdag 29 september waanden de bezoekers van de ruïne van Teylingen zich even terug in de tijd. Niet minder dan vijftien antieke en door paarden getrokken rijtuigen deden dit oude kasteel aan als onderdeel van een evenement ter viering van het 350-jarig bestaan van de trekvaart. De rijtuigen vertrokken vanuit Hillegom en reden door verschillende dorpskernen en over het jaagpad naast de Trekvaart naar Leiden. Op zaterdag werd het stuk tot Warmond afgelegd en zondag was het laatste stukje tot Leiden een peulenschil voor de paarden en berijders.
Het project is opgezet door de organisaties ‘In het Gareel’ en ‘Op Koers! OrganisatieWERK’. Eliza Etman, junior projectleider van laatstgenoemde bedrijf, vertelt over de gebeurtenis: “Oorspronkelijk zouden 18 rijtuigen participeren, maar door het slechte weer hebben driedeelnemers zich afgemeld. De meeste rijtuigen zijn zo rond de 100 jaar oud.”
De berijders zelf waren zonder uitzondering ook gehuld in traditionele kleding en ze zaten met gepaste trots op hun ‘Noorse boodschappenwagen (eind 19de eeuw), Utrechtse tentwagen (1888), Amerikaanse Dos-Dos of Zomerbrik (1900). De eigenaars kwamen vanuit alle windstreken om deze historische tocht mee te maken. De familie Zeldenrijk – Van der Vijver uit Oudekerk a/d Amstel legt uit hoe je kunt herkennen waar een rijtuig gemaakt is: “Dat staat gegraveerd in het wieldop.”
Wil en Kees van Duijn uit Katwijk zijn verleden jaar Nederlands Kampioen Antieke Rijtuigen geworden. De deelnemers worden op 14 punten beoordeeld over de authenticiteit van hun presentatie: gekeken wordt onder meer naar de kleding en hoe het rijtuig eruit ziet. “Maar ook worden de deelnemers getest: wanneer je een horloge draagt, krijg je puntenaftrek, want 100 jaar geleden droegen mensen deze uurwerken niet.”
April en Mannes Klein Nulend zijn met hun Zomerbrik speciaal vanuit Gorssel gekomen. Ze hebben echter de paarden in de trailer gezet en het rijtuig apart vervoerd. “Deze gezelligheidsrit hadden we niet willen missen”, zegt April enthousiast, terwijl ze het paard richting het parkeerterrein naast de ruïne geleidt.