Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 oktober 2007

“Circusleven is hard werken en weinig slapen”

Achter de schermen bij Circus Herman Renz

NOORDWIJK – Afgelopen weekend was het wereldberoemde Circus Renz in Noordwijk en circa 3.000 mensen bezochten de prachtige show. Milko Steijvers, Clown Milko, tevens een van de directieleden, vertelt over het clownsvak en wat het betekent om in een circus met 80 medewerkers en 38 vrachtwagens het hele land door te reizen en wekelijks op twee locaties meerdere voorstellingen per dag te geven.

Door Joep Derksen

Circus Renz is in 1991 opgericht door Herman Renz, die in 1996 overleden is. Indertijd was het voor Nederlandse begrippen uniek, want voor een schappelijke prijs kreeg je een kwaliteitscircus met een mooi programma en goede zitplaatsen. Om bij de clown Milko te komen, moet langs de grote rode tent gelopen worden, tussen de wilde dieren in hun kooien door en dan sta je opeens voor de man die duizenden kinderen de dag van hun leven bezorgd. Milko ontvangt de journalist precies op de manier zoals je zou verwachten: in een kleine caravan, voor de spiegel, bezig om zich te grimeren in een clown. Hij haalt gekke fratsen uit in de tent, maar gek is Milko zeker niet: bloedserieus is hij over zijn circus, dat hij samen met zijn vrouw, moeder, vader, zuster en zwager runt.

Hij vertelt: “Het is altijd fijn om hier in Noordwijk te zijn, want de kinderen zijn hier echt superbeleefd. In andere grote steden zijn de kinderen vaak onbeschoft en stellen domme vragen. Maar je hebt zelf ook een eigen verantwoordelijkheid als clown zijnde. Als je ervoor kiest om op kermissen cadeautjes uit te delen, dan weet je dat de kinderen aan je gaan trekken. Dan moet je niet handtastelijk worden, maar moet je opstappen”, zo legt Milko de duidelijk hint naar clown Bassie.

Haarstijl

Het moeilijkste aan clown zijn is dat je altijd vrolijk moet zijn. Je mag nooit in de piste laten merken als je pishumeurig bent, maar het clownzijn heeft geen nadelen. Het schminken en omkleden is leuk en ik kan vaak van haarstijl veranderen.” Hij vervolgt: “Het circusvak is een heel sociaal beroep en is alleen geschikt voor mensen die lekker in hun vel zitten. Je kunt ook geen loner zijn, want dan heb je jezelf ermee.”

Dat Joop van den Ende juist Circus Renz benaderde voor de videoclip met Frans Bauer, beschouwt Milko als een grote eer: zo wordt het circus positief in beeld gebracht. Dat is ook mijn grootste wens: dat de mensen het circus blijven waarderen zoals het is. Overigens draait dit jaar onze voorstelling ‘Bellissimo’, maar volgend jaar hebben we een totaal nieuwe show: ‘Mysterie’. Hierin komt onder meer een grote goochelshow en twee jongens die op een heel groot wiel rondlopen en salto’s maken boven het publiek. Ook zijn er dan leeuwen, tijgers en olifanten, vuur, rook en magie.”

Hij legt uit: “Ieder jaar hebben we een andere show en vervangen we alle artiesten. Wekelijks ontvangen we 10 – 20 dvd’s van artiesten die hier willen werken. We bekijken deze dvd’s of de acts van hoge kwaliteit zijn en of ze clownvriendelijk zijn.” Worden alle dvd’s bekeken? “Nee hoor, want als ik op de voorkant een man zie staan met drie geiten, een hond en een kip, flikker ik de dvd weg.”

Een circus runnen is zeker niet een kwestie van slapend rijk worden. Met al het personeel en toebehoren, de sociale lasten, de aggregaat die dag en nacht aanstaat en 3.000 liter diesel verbruikt in twee dagen, zijn de onkosten hoog. “Per dag moeten 800 mensen een voorstelling bezocht hebben, anders verdien je de onkosten niet terug en er zijn dagen dat we dat niet halen. We worden er niet arm van, maar het is zeker ook geen zakken vullen: het is hard werken en weinig slapen. We werken 210 dagen per jaar en doen in totaal 350 shows. Voor meer informatie:
www.renz.nl.