Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 november 2007

Barteld (12) doet mee aan “Kids Chain for Diabetes”

Kinderen lopen estafettemarathon in Griekenland

NOORDWIJK – De twaalfjarige Barteld de Jong nam zondag samen met zijn tweelingbroer Douwe de fakkel in de handen voor de officiele start van de Kids Chain for Diabetes. Barteld doet op zondag 4 november samen met 41 andere diabeteskinderen mee aan een estafettemarathon in Griekenland. Gezamenlijk lopen ze dan de afstand van 42 kilometer en 195 meter tussen Marathon en Athene. Ieder kind loopt precies een kilometer en de laatste 195 meter leggen alle kinderen gezamenlijk af.

Door Joep Derksen

Diabetes is net een marathon: je gaat er niet aan dood, maar je hebt er wel een lange adem voor nodig. 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar ben je er mee bezig. Een op de 80 kinderen heeft diabetes; in Nederland zijn het er 3.000 en Barteld heeft Kinderdiabetes Type 1 gekregen toen hij 9 jaar was. Het is een soort immuunziekte die heel plots kan ontstaan, meestal na een infectie of een traumatische ervaring. De gevolgen hiervan zijn dat Barteld’s alvleesklier niet werkt en iedere dag insuline toegevoegd moet worden aan zijn lichaam om het eten om te zetten in energie. Met de huidige stand van de wetenschap bestaat er nog geen kuur voor deze vorm van diabetes.

“Diabetes houdt voor mij in dat het een levenslange handicap is en dat er na een tijdje best wel goed mee te leven is”, zo legt Barteld uit. “Eerst moest ik vijf keer per dag met een insulinepen prikken in mijn buik en dat was erg vervelend, want dan moest je steeds jezelf pijn doen. Sinds een jaar heb ik een heel handige pomp, die de insuline via een infuus mijn lichaam inbrengt. Wel moet ik zes keer per dag mijn bloed prikken om mijn insulinewaarde te meten.”

Marathon

Op 4 november, de dag van de marathon, begint het Jaar van de Diabetes en Kids Chain for Diabetes is opgezet om meer aandacht te geven aan de ziekte diabetes die steeds meer kinderen bedreigt. Barteld vertelt waarom hij gevraagd is aan deze estafettemarathon deel te nemen: “Een team van diabetesverpleegkundigen hebben mij gekozen omdat ik heel sportief ben: ik hockey, voetbal en fiets elke dag zes kilometer van en naar school. Met deze marathon wil ik aandacht vragen voor kinderdiabetes in de wereld en hoop dat dankzij donaties meer onderzoek verricht kan worden om de diabetesziekte te laten verdwijnen.”

Bij een te lage insulinewaarde kan Barteld in een coma raken en als de waarden enkele dagen achtereen te hoog zijn wordt zijn bloed dikker, waardoor het gevaar dreigt dat zijn bloedvaatjes knappen en vingers of tenen afsterven. De mensen moeten echter niet denken dat Barteld zielig is: “Toen ik het nieuws net hoorde op mijn negende, was ik heel bedroefd, want ik wist niet wat me overkwam. Maar ik kan nog alles doen wat ik wil, behalve piloot worden. Maar dat wilde ik toch al niet, want later word ik architect!”

Na een gesprek met Barteld besef je pas hoe kostbaar een goede gezondheid is. Hij besluit: “Ik hoop dat er in de toekomst een middel tegen diabetes komt en als dit niet lukt, dan hoop ik dat we geen vingerprikjes meer hoeven te doen om de waarde te weten.”

Voor meer informatie:
www.kidschainfordiabetes.nl.