Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 november 2007

‘Het gaat niet om wie het grappigst is, maar om de kracht van het debat’

Verbale strijd op Juniorkamer Debattoernooi in Noordwijk

NOORDWIJK – Het Juniorkamer Debattoernooi werd vrijdag 9 november voor de tweede keer georganiseerd in Hotel Huis ter Duin. Glorieuze winnaars waren Hans Luiken en Jan Karstens van Hans Luiken Marketing. Zij dankten hun overwinning aan een combinatie van scherpzinnigheid, humor en kennis van feiten en versloegen negen teams van drie personen, uit zowel het bedrijfsleven als de politiek.

Door Joep Derksen
Twee van de mensen die zich intensief ingezet hebben om het debattoernooi tot een succes te maken zijn Ben van Berge Henegouwen (West End BV) en Daphne van der Zwet (bestuurslid VVD Noordwijk). Van Berge Henegouwen legt uit over de achterliggende redenen waarom het debattoernooi is opgezet: “De Juniorkamer is een landelijke en internationale organisatie, waarvan mensen tot 40 jaar lid kunnen worden. Het is een club van ondernemers en young professionals. Dit debattoernooi hebben we opgezet voor iedereen die belangstellend is om met het debat in aanraking te komen."
"De teams moeten iedere ronde een stelling verdedigen en hun standpunten beargumenteren. In vergelijking met vorig jaar was er een andere opzet, waardoor meer teams aan bod kwamen. Alle mensen hadden zich goed voorbereid en ieder team kreeg in ieder geval drie keer de kans te laten zien wat ze konden. Het bekende jurylid Jeroen de Veth, een van de panelleden bij het Lagerhuis op televisie, bekeek of er volgens de internationale debatregels gestreden werd.”

Zo streden in de halve finale het team van wethouders uit Noordwijk en Lisse tegen het team van de ABN AMRO bank. De stelling was: ‘Alles is liefde’ en de wethouders gaven hier een mooie draai aan. Zij gebruikten deze stelling om over de kunst van het koken te debatteren en het andere team moest de argumenten onderuit halen. Van Berge Henegouwen: “Die wethouders zijn heel goed bespraakt en ervaren om voor groepen mensen de onderwerpen op een duidelijke manier uit te werken. Ze maakten er ook een sappig verhaal van. Zo zeiden ze: ‘Als de ingredienten samen in de pan liggen, dan ontstaat er iets moois. Ze mengen met elkaar en echte liefde ontstaat.' Toch hebben de wethouders die ronde niet gewonnen, want puur volgens de regels had ABN AMRO de debatregels beter nageleefd. Qua grappigheid hadden de wethouders gewonnen, maar het gaat niet om de partij die het meest grappig is, maar ook om de kracht van het debat.”

Slimme opmerking

Het team van Hans Luiken Marketing bestond als enige uit twee personen: Hans Luiken en Jan Karstens. “Dat lijkt me uiteindelijk wel een voordeel, want als je met z’n tweeen opereert, kun je onderling precies aangeven welk onderdeel je beter ligt en kun je beter tussen elkaar schakelen. Maar zij excelleerden op alle drie de onderdelen: het inhoudelijke, de argumentatie dus, maar ook de presentatie en de humor. Op dat laatste gebied scoorden ze heel goed: hun kracht was dat ze bij een slimme opmerking van de andere partij, diegene op een vriendelijke manier in het belachelijke kon zetten.” De beide gelukkige winnaars kregen een diner voor twee personen aangeboden in het Sterrestaurant Latour in Huis ter Duin.”

Wordt het debattoernooi ook in 2008 georganiseerd? “Die kans is zeer groot aanwezig, al is er een hele sloot tijd en geld nodig om dit voor elkaar te boksen. Toch zien we dat er veel interesse is voor dit evenement. Officieel is het nog niet, maar ik ga ervan uit dat er volgend jaar weer een debattoernooi is.” Voor meer informatie:
www.debattoernooi.info.