Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 maart 2008

Geen ruimere sluitingstijden voor jongerencentra en sportkantines

TEYLINGEN – De verruiming van de openingstijden van de horeca leidt tot de nodige vragen. Trekt dit extra uitgaanspubliek aan en neemt het alcoholgebruik hierdoor toe? Karin Hoek geeft nadere informatie.

Op dit moment loopt in Lisse een proef met gereguleerde vrije sluitingstijden waarbij de horeca om 01:00 uur dichtgaat, maar de mensen die binnen zijn nog uren door mogen gaan. Gaan de mensen die net een paar minuten te laat voor gesloten deuren komen, niet naar Teylingen om daar de avond verder te vertieren? Hoek: “Pas als de proef begonnen is, kunnen we kijken of er extra uitgaanspubliek wordt aangetrokken. Mocht dat zo zijn, dan moeten we kijken of de tijden worden bijgesteld. Overigens mochten de horecazaken al tot 02:00 uur open blijven en dit beleid hebben we in de hele gemeente gelijk getrokken. In Sassenheim bijvoorbeeld moeten op dit moment alle horecagelegenheden in het weekend en door de week om 1 uur dicht, terwijl er in Warmond een café is dat tot 3 uur mocht openblijven.”

De proef wordt na een jaar beoordeeld. Hoe wordt tussentijds de proef in de gaten gehouden? Hoek: “De politie controleert of de tijden gehandhaafd worden en dat iedereen om 02:00 uur zijn deuren eenzijdig dicht heeft. Van de horeca krijgen we te horen wat er wel of niet goed gegaan is. Voor de horeca is het ook van belang dat de proef slaagt en zij controleren elkaar. Iedere ondernemer is tot 25 meter buiten zijn etablissement verantwoordelijk; dat houdt niet op bij de deur. Ze zijn er ook verantwoordelijk voor dat de cliënten die de gelegenheid verlaten en buiten overlast veroorzaken, verspreid worden en naar huis gaan. Overigens moet die 25 meter niet met een meetlintje opgenomen worden, maar de uitbaters moeten ervoor zorgen dat geen overlast als lawaai of vernielingen zullen plaatsvinden.”

Alcoholgebruik

Zal het alcoholgebruik onder jongeren toenemen? “De praktijkervaring is dat het uitgaanspubliek niet meer drinken als dat ze op een eerder tijdstip de gelegenheid uit hadden gemoeten. Als ze namelijk vroeger weg moeten, zullen ze nog even extra drinken en nu zal deze alcoholhoeveelheid verspreid worden over de extra uren. Daarnaast gaan we meer controleren op zuipketen, waar jongeren zich indrinken. Bovendien moet de horecaondernemer toezien op het drankgebruik in zijn eigen lokaliteit en als iemand teveel drinkt, wordt hij uit de zaak gezet.”

Gelden deze nieuwe openingstijden voor alle horeca, dus ook voor die etablissementen die niet in een van de centra zitten? “Jongerencentra en paracommerciële inrichtingen zoals sportkantines worden apart opgenomen. Dit zijn specifieke aandachtsgebieden en hier willen we later dit jaar apart iets voor opstellen.”