Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 april 2008

“Het is wel een beetje moeilijk, maar ik heb al bijna gescoord!”

Noordwijkse jeugd valt massaal voor SJC’s 4 tegen 4

NOORDWIJK – Met een recordinschrijving van 1.213 kinderen is het jaarlijkse 4 tegen 4 toernooi van SJC in de loop van de afgelopen 19 jaar uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen in de regio. Afgelopen woensdagmiddag en –avond vertoonden de velden aan de Lageweg meer gelijkenis met een mierenhoop dan met een voetbalveld. En ook al viel er hier en daar een traantje vanwege een schaafwond, blauwe plek of niet uitgekomen verwachting; iedereen had het perfect naar de zin. “Voetbal is een meisjessport, want wij zijn veel beter dan die jongens!”

Door Joep Derksen

Voordat burgemeester Harry Groen het officiële startsignaal gaf voor de wedstrijd tussen de gemeenteraadsleden en het college, dat het 4 tegen 4 toernooi al haast traditioneel opent, vertellen organisatoren Jan van Eeden, Louis Altena en Rob Hoogervorst: “60% van de deelnemers zijn jongens en alle elf basisscholen in Noordwijk, maar ook de Zeestroom in Noordwijkerhout doen aan dit toernooi mee. Scheidsrechter Kevin Blom, die ook eredivisiewedstrijden fluit, leidt de wedstrijd tussen de politici. De kinderen spelen om de bekers in hun leeftijdsklasse, maar kunnen ook een prijs winnen voor het mooiste team-t-shirt. Deze prijs hebben we enkele jaren geleden ingesteld omdat we tijdens het spelen van de jeugd de verschillende teams vaak niet uit elkaar konden halen. Ook krijgen de kinderen een demonstratietraining te zien van de Meulensteentechniek; een manier om een goed stuk basistechniek onder de knie te krijgen.”

Veldoverwicht

Terwijl enkele van de ruim honderd vrijwilligers dozen vol met frispakjes en bananen de kantine binnensjouwen, doet burgemeester Groen de openingshandeling: “Ik hoop op een gelijk spel tussen de raad en het college, maar wens de scheidsrechter veel sterkte, want het wordt een lastige klus om deze mensen in het gareel te houden.” Negen minuten lang renden de politici achter de bal aan, gehuld in T-shirts met teksten die hen aan de ruimtenood van SJC moest helpen herinneren, maar ondanks een veldoverwicht van de collegeleden wonnen de raadsleden glorieus met 2 – 1. Overigens kreeg gemeenteraadslid H. van Nes (WenS) een gele kaart: wegens commentaar op de scheidsrechter…

Het echte toernooi kan beginnen en de honderden kinderen uit de groepen 3 en 4 van de scholen treden tegen elkaar aan. De spelertjes van het team Top Klup (Noordwijkse school) hebben er voor aanvang tegen de Tijgers zin in en staan enthousiast voor de foto te juichen voor hun doel. Helaas spelen ze juist tegen semi-professionals van dezelfde leeftijd, die de ene schaarbeweging na de andere tonen en aanval na aanval op de goal uitvoeren. Binnen vijf minuten kregen twee spelertjes een bal tegen de kin en de ondergordel en moesten ze het veldje tijdelijk verlaten. Nick (6) houdt de moed erin: “Voetbal is toch de mooiste sport die er is!”

Schoolplein

Het team van de Vuurboys met Jeffrey, Sjoerd, Steven, Marco en Wytze (6 – 8 jaar) heeft net een wedstrijd gewonnen: “Dit jaar vinden we het heel leuk om mee te doen, want vorig jaar verloren we alleen maar.” Ook Duncan en Sebastiaan (beide 8) van het Nederlands Elftalteam (Zeehonk) zijn optimistisch: “Ik zit niet op voetbal, maar leer het wel op het schoolplein.”
Op een ander voetbalveld spelen de meisjes tegen elkaar en ze worden bij tijd en wijle volop aangemoedigd door hun moeders: “Schiet ‘m erin, June, schiet ‘m erin!”, “Hou d’r tegen!”, “Schop die bal in het veld!”. Het genot van de jongedames in het spel is er niet minder om, zo laten Hind, Jasmin, Amina, Robine en Maaike van de Vrolijke Vlinders (Witte school) weten: “Voetbal is een meisjessport, want wij zijn beter dan de jongens!” Anouk (7) van de Witte Voetbalgirls heeft ook de smaak te pakken: “Ik had nog nooit gevoetbald. Het is heel leuk, wel een beetje moeilijk, maar ik heb al bijna gescoord!”