Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 juni 2008

De Muze overschrijdt geluidsnormen

NOORDWIJK – In de foyer van De Muze is voortaan geen versterkte en akoestische muziek toegestaan. Ook mogen optredens in de podiumzaal niet meer geluid veroorzaken dan 89 dB, waar jaarlijks maximaal 12 keer een uitzondering op gemaakt mag worden. Dit is het resultaat van een geluidsonderzoek. De vergadering van de commissie Werken & Welzijn sprak hier op woensdag 4 juni over.

Naar aanleiding van klachten over geluidsoverlast van de appartementenbewoners boven De Muze heeft de gemeente een geluidsonderzoek laten verrichten. De geluidsisolatie van de podiumzaal als feestzaal schiet met 11dB tekort en als er in de foyer kleinschalige live optredens worden gegeven, schiet het decibelgehalte daar zelfs met 22 punten boven de normen uit. Door de bouwstijl, een ‘doos-in-doos-constructie’ hebben bouwkundige aanpassingen geen zin, omdat hiermee niet voldoende geluidsverminderende resultaten geboekt kunnen worden. Voor de toekomst zoal de uitbreiding van het gebruik van de foyer en podiumzaal slechts beperkt mogelijk zijn.

De commissieleden zaten vol vragen. J. Heus (Noordwijk Totaal): ‘Betekent dit niet het faillissement van De Muze? Er wordt weinig meer mogelijk op het commerciële vlak.’ P. Beuk (JES): ‘Wordt de foyer wel of niet geluidsisolerend?’ H. van den Berg (Progressieve Combinatie): ‘Zijn er ontwerpfouten gemaakt door de architect?’ B. Mulder-Veenema (WenS): ‘We hebben de Muze met een prachtige foyer die niet gebruikt kan worden als foyer en ook de zaal heeft zijn beperkingen. Kunnen we nog enig verhaal halen bij de architect?’

Wethouder Leendert de Lange (VVD): ‘We hebben gekeken in hoeverre dit verwijtbaar is. Bij de bouw van de Muze is geen rekening gehouden dat het een foyer zou moeten zijn waar muziek gespeeld kan worden. We komen er steeds meer achter dat de theaterzaal van de Muze een echte theaterzaal is. Het levert wel geluidsoverlast, vandaar dit akoestisch onderzoek waar de buren om hadden gevraagd. Helaas is het niet zo dat we er met een paar aanpassingen zullen zijn. Je moet er tonnen insteken, met uiteindelijk krijg je niet het gewenste resultaat. We hebben besloten dat de foyer niet geschikt is voor akoestisch of versterkte muziek, alleen om mensen op te vangen, of na theatervoorstelling nog na te spreken. Maar versterkt muziekgeluid is niet mogelijk. Dat is achteraf gezien jammer, maar niet het faillissement van de Muze. We kunnen kijken of we met aanbrengen van extra wandtapijten iets doen zodat de aankleding geluiddempend zal zijn.’