Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 juli 2008

‘Begrotingsdiscipline is erg belangrijk’

LISSE – Alle politieke partijen spraken zich tijdens de behandeling van de kadernota op woensdag 3 juli uit tegen een extra OZB-verhoging. Veel alternatieve bezuinigingsvoorstellen werden gedaan, maar slechts enkele van die voorstellen konden goedkeuring krijgen van een meerderheid van de overige politici.

Fractievoorzitter Ad van Zelst (Nieuw Lisse): ‘Gaat een jaar nu zo snel of gebeurt er zo weinig? Veel plannen zijn nog altijd niet uitgevoerd, zoals het Raadhuisplein, CNB en het Poelhuys, al is er wel veel papier geproduceerd. We moeten keuzes maken in de uitvoer van projecten en wat ons betreft mag het cultureel centrum sneuvelen, evenals de brug over de Greveling; samen met het onzinnige fietspad over meer en Duin.’ Hij kwam met een bezuinigingsvoorstel: ‘Bezuinig op meerdere onderdelen: schat het dividend van Nuon hoger in, schrijf wegen minder snel af en voer een aantal zaken sober door of juist helemaal niet. Ook de verbouw van de raad- en trouwzaal kan soberder.

Fractievoorzitter Cees Verburg (D66): ‘De aangekondigde extra OZB-verhoging heeft niet onze instemming: de ambities op het gebied van ICT moeten fors naar beneden worden bijgesteld en de afgesproken personele reducties (tot 135 fte) moeten hoe dan ook worden gerealiseerd. Nut en noodzaak van de brug over de Greveling is niet overtuigend onderbouwd en aangetoond. Verder is het werkelijk absurd wat er gebeurt met de fors hoger uitgevallen bouwkosten voor het Fioretticollege. Er is echt meer aan de hand dan hogere materiaal- en bouwstofkosten die volgens de architect de hoger bijgestelde kostenraming veroorzaken. Verder wil ik het integrale plangebied en de ontwikkelingen rondom de Sportlaan ter discussie stellen.’

Gemeenteraadslid Bert van Santen (SGP/ChristenUnie), die zijn zieke fractievoorzitter verving: ‘Wij kunnen niet instemmen met de extra OZB-verhoging en er moet gezocht worden naar andere bronnen. Een verhoging van de raming van het Nuon-dividend is daar een van. Zie verder af van het ideaalcomplex voor de wegen en voer niet ten koste van alles uit wat in het coalitieprogramma staat. Er wordt te snel gegrepen naar de noodmaatregel “verhoging OZB”, maar begrotingsdiscipline is erg belangrijk. Kijk ook naar keuzes als het inruilen van oud beleid voor nieuw beleid. Zorg verder voor een soberder uitvoering van de raads- en trouwzaal. De gevelsubsidie dient echter doorgang te vinden.’