Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juli 2008

Prosecco Beach deels verregend

“In ieder geval kun je hier een peuk opsteken”

NOORDWIJK – Prosecco Beach, het groots opgezette strandfeest van Noordwijk, waarvoor 5.000 bezoekers verwacht werden, is niet het succes geworden waarop de organisatie gehoopt had. Mede door de regenbuien van zaterdagavond 5 juli viel het bezoekersaantal flink lager uit: de verwachte Noordwijkse bezoekers lieten het massaal afweten toen om 20:45 uur elkaar opvolgende regenbuien de animo van de potentiële bezoekers tot onder het nulpunt deed zakken.

Door Joep Derksen

Uiteindelijk stopte het bezoekersaantal bij 1.250, ondanks de promotiecampagne op verschillende landelijke radiozenders. Toch was het jammer, want de thuisblijvers misten een prachtige kans om getuige te zijn van een strandfeest van topkwaliteit. Na een ontvangst op een rode loper, en langs de bewakingsdienst die iedere bezoeker fouilleerde, kwam men binnen in een breed opgezet strandconcertterrein dat uitkeek op een hoog podium. In het midden brandde het ‘eeuwige vuur’ en verspreid over de omgeving stonden palmbomen die het geheel een mediterranees accent gaven. De talrijke loungestoelen gaven de finishing VIP-touch.

Bij de start van het evenement was Raymon van Sprang, directeur van het organiserende bureau Tridee, nog optimistisch gestemd: “Dit wordt het feest van het jaar, zeker voor Noordwijk. We geven iedereen het VIP-gevoel terwijl we tegelijkertijd de muziekstromen Jazz en Dance bij elkaar brengen. Het Prosecco Beach is een feest met allure en past perfect bij Noordwijk, dat een badplaats van allure is. We hebben aan alles zes keer zoveel aandacht besteedt dan bij ander evenementen gebeurd. De sfeer is lekker ongedwongen en er hangt een goede vibe onder de mensen die uit het hele land naar Noordwijk komen. We hebben aanmeldingen uit Nijmegen, Eindhoven, Maastricht en Friesland en hopelijk gaat heel Noordwijk vanavond een kaartje kopen.”

Funky mix

De aanwezigen konden luisteren naar en genieten van optredens van The wicked jazz sound, DJ Roog, Justin Michel, Leroy Styles en Lucien Foort. Raymon: “We bouwen het programma op: we starten met jazz, dan wordt de muziek funky en groeit door naar dance om uiteindelijk te eindigen in dancemuziek met een funky mix.” Yorgo Pietersen uit Utrecht is een van de eerste bezoekers: “We zijn hier om een goed feest mee te maken. We hebben dit evenement gevonden op de DJ Guide en werden aangetrokken door de line-up van artiesten. Het VIP-gevoel heb ik echter nog niet gekregen.”

Jacqueline en Raymond van Summeren uit Den Haag zijn het hier niet mee eens: “We voelen ons zeker VIPs, met die rode loper, de zitjes en de hele entourage. We zagen de aankondiging van Prosecco Beach op Partyflock en aangezien we zelf we dancefanaten zijn, kwamen we naar Noordwijk.” Een ding valt hen wel wat tegen: “Er was gezegd dat het overdekt zou zijn. Maar aan de andere kant, in ieder geval kun je hier een peuk opsteken.” Ook Nathalie van Wijk en Carol Creutz komen uit ’s-Gravenhage: ze hebben het zich comfortabel gemaakt in de loungestoelen en laten hun voeten rusten op een tafeltje. “Het is hier goed verzorgd en straks gaan de voetjes van de vloer. De kaartjes van 20 euro waren goed geprijsd, zeker voor wat je ervoor krijgt. We zijn hier eigenlijk voor DJ Rooks gekomen, want daar zijn we grote fans van.”

Spijtig

Vanaf een uur of zeven ’s avonds kwam er steeds meer publiek naar Prosecco Beach en ook de artiesten deden flink hun best. De zomerse sfeer werd echter kort voor negen uur flink onderbroken door hevige regen, die een uur duurde. Zeer spijtig, zo vond van Sprang: “Juist op die tijd is het belangrijkste moment van de avond waarop mensen plannen maken om wat te doen die avond. Helaas zijn er door de regen minder mensen gekomen dan verwacht. Maar toen de buien stopten, konden de mensen in ieder geval genieten van een mooie zonsondergang, wat de sfeer aanmerkelijk verbeterde. We kijken in ieder geval uit naar een volgende editie van Prosecco Beach.”

Waarom was het gebeuren niet overdekt? “We hebben Prosecco Beach niet overdekt doordat er geen regen was voorspeld deze avond. Dat dit toch is gebeurd is erg vervelend en was voor ons ook verrassend. We hebben de hele tijd het weer in de gaten gehouden. Zelfs om 18:30 uur was er nog geen sprake van buien die Noordwijk zouden raken, die avond. Het is dus erg vervelend dat het toch een uurtje heeft geregend.”

Hoe komt het dat het aantal bezoekers ook in de voorverkoop zo lag was, terwijl meerdere radiostations aandacht aan Prosecco Beach hadden gegeven? “Dat er in de voorverkoop geen duizenden kaarten zijn verkocht, hadden we ook verwacht en heeft te maken met een feest op het strand. Op het moment dat het strandweer is, zullen mensen ook makkelijker ’s avonds naar het strand gaan. Indien dit niet zo is, of half zo is, bekijkt men hoe ze de avond in zullen gaan vullen. Je hebt dan dus altijd meer deurverkoop.”

Setting

Ook wethouder Leendert de Lange was aanwezig op het strandevenement: “Ik heb genoten. De hele setting zag er goed uit, alleen was het bijzonder jammer dat het aantal bezoekers iets beperkt was.” Is het aantal bezoekers van 1.250 mensen voor ‘het grootste Noordwijkse strandevenement van het jaar’ niet veel te laag? Gaat dat niet ten koste van de toeristische aantrekkingskracht van deze badplaats? De Lange: “Er zijn dit jaar strandevenementen: het komende weekend Horescava Beach en er volgt er nog een in augustus. Ook is er ruimte voor 1 groter strandevenement per jaar. Waar de gemeente over gaat is niet het punt hoeveel mensen er komen, maar of je een strandfeest toelaat, waarbij voldaan wordt aan de randvoorwaarden. Deze organisatie heeft het feest goed en professioneel georganiseerd waar het gaat om gecontroleerde toegang, dat het Prosecco Beach goed afgesloten was en dat er een goed verkeersplan was.”
Is het feest met deze veel lagere opkomst desalniettemin een flop geworden? De wethouder: “De gemeente gaat niet over of het feest wel of geen succes is geworden, dat is aan de organisator. Onder de gestelde criteria blijkt het in ieder geval goed mogelijk een dergelijk strandfeest te organiseren, want qua kwaliteit zag het er goed uit.” Tot slot: komt er volgend jaar weer een feest in de stijl van Prosecco Beach, als het aan de gemeente ligt? “Dat hangt ervan af: we gaan twee jaar volgens de in de strandnota gestelde criteria te werk. Dat houdt in dat we het mogelijk maken dat er een strandfeest is. Begin volgend jaar kunnen partijen zich inschrijven om een nieuw strandfeest te organiseren: dan zullen we die inschrijvingen beoordelen en een keuze maken uit de verschillende organisatoren.”