Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 augustus 2008

Kinderdierekteur wint 2500 euro voor Filippijnse Neushoornvogel

LISSERBROEK – Er zijn niet veel kinderen die op tienjarige leeftijd al dierekteur zijn. Thom Hermans lukte dit wel: hij was het afgelopen jaar een van 15 kinderdierekteuren die zich inzetten voor de dierentuinen die verbonden zijn aan de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Hermans zette zich namens Avifauna het afgelopen jaar in voor het behoud van de Filippijnse Neushoornvogel.

Van jongs af aan was Hermans al betrokken bij de natuur. Hij verwoordde dit perfect toen hij zich inschreef voor de competitie om kinderdierekteur te worden. Op het motivatieformulier schreef hij: ‘Ik houd van de natuur en ik wil niet dat er meer dieren uitsterven.’ Augustus vorig jaar kreeg hij het bericht dat hij de functie bemachtigd had en hierdoor heeft hij de afgelopen 12 maanden een schat aan ervaring opgedaan.

Niet alleen mocht hij met zijn klas, groep 6 van basisschool De Reiger uit Lisserbroek, naar Avifauna voor een les over de Filippijnen. Ook kreeg hij een symbolische sleutel overhandigd en ging hij de concurrentie aan met de kinderdierekteuren van 14 andere dierentuinen. Hermans diende via internet de meeste stemmen te verzamelen voor zijn project, het behoud van de Filippijnse Neushoornvogel. Hij ging hiervoor de hele buurt rond en deelde folders uit over deze bedreigde diersoort waarvan er nog maar 200 exemplaren leven. Tevens benaderde hij vogelclubs met het verzoek hun leden te informeren over zijn actie en dat had succes: meer dan 18.000 stemmen verzamelde Hermans. Hiermee was hij de winnende kinderdierekteur en hij ontving uit handen van de Ambassadeur van de Filippijnen een cheque ter waarde van 2.500 euro. Dit bedrag wordt besteedt om een internationaal fokprogramma op te zetten voor de Filippijnse Neushoornvogel.

Spontaner

Ook plaatste Hermans een nesthok in Avifauna zodat de daar aanwezige Neushoornvogels jonkies kunnen krijgen. ‘Dat is nog niet gelukt’, weet Hermans. Terugkijkend op het afgelopen jaar antwoordt Hermans op de vraag wat hij bereikt heeft: ‘Als eerste dank aan alle mensen die op mijn project gestemd hebben. Wat ik bereikt heb? In ieder geval heb ik aan meer dan 18.000 mensen laten weten dat de Filippijnse Neushoornvogel uitsterft.’

‘Daarnaast hoop ik dat andere kinderen voortaan niet zoveel rommel laten slingeren op straat, want dat is slecht voor het milieu en de dieren.’ Ook op persoonlijk vlak is hij gegroeid: ‘Ik ben mondiger en spontaner geworden en niet meer zo verlegen als vorig jaar. Dat komt ook doordat je voor een groep mensen moet praten en bijvoorbeeld een lintje moet doorknippen bij de opening van “Dreamnight at the zoo”, waar de dierentuinen gratis worden opengesteld voor chronisch zieke kinderen.’ De liefde voor de natuur zit diep bij Hermans: ‘Ik wil later dierenarts worden en mijn hartenwens is dat er geen dieren meer uitsterven en dat de mensen niet meer vervuilen.’

Kinderen tussen 7 en 12 jaar kunnen zich deze maand nog aanmelden om kinderdierekteur te worden via:
www.dierentuinmaand.nl.