Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 augustus 2008

Nota Ouderenbeleid zet subsidie SWOL op de tocht

LISSE – De conceptnota Ouderenbeleid is dinsdag 29 juli vrij gegeven voor inspraak tot 1 oktober. Wethouder Adri de Roon (D66) kon meedelen dat een plan van aanpak is gemaakt voor zowel de nota ouderenbeleid als Lisse Ouderenproof. De uiteindelijke nota wordt in de gemeenteraadsvergadering van november behandeld.

Een openbaar gemaakt informeert over de aanbevelingen voor Lisse Ouderenproof: ‘Veiligheid en toegankelijkheid van de openbare ruimte wordt verbeterd door onder meer verbreding van trottoirs en fietspaden, aanpak van huidige knelpunten, aanpassingen maken voor veilige op- en afritten en oversteekplaatsen. Ook worden paaltjes en dergelijke obstakels zoveel mogelijk op de scheiding van weggedeeltes geplaatst en niet op het trottoir. Tuinenbezitters worden voortaan gewezen op hinder die, onder andere door ouderen, wordt ondervonden door overhangend groen. Daarnaast dient de verbinding tussen de Poelpolder en Lisse Centrum verbeterd worden en wordt de betaalbaarheid van de seniorenbus bekeken: ‘De huidige prijs is voor veel ouderen te hoog’. Ook moeten naast investeringen in extra woningen voor ouderen extra groen en bankjes op het binnenplein zorgen voor meer sfeer.’

Het ouderenbeleid gaat echter flink op de schop, zo laat De Roon weten: ‘De koers wordt verlegd van algemeen ouderenbeleid naar aandacht voor kwetsbare ouderen en de preventie van het kwetsbaar worden. Van belang zal zijn dat kwetsbaarheid en eenzaamheid geconstateerd worden en dat willen we meer structureren. De rol van de SWOL (Stichting Welzijn Ouderen Lisse) kan hierdoor drastisch veranderen, want we gaan naar een prestatiegerichte financiering. Nu geven we een lump sum aan de SWOL voor bijvoorbeeld personeelskosten en huisvesting. Maar dat laatste mag niet meer in verband met het accommodatiebeleid. We gaan voortaan beoordelen welke prestaties SWOL dient te leveren voor de gemeente, hoeveel dat kost en wat wij ervoor over hebben. De gemeente betaalt dan alleen nog mee aan die prestaties die binnen ons ouderenbeleid passen.’
Een ander nieuw onderwerp is het intergenerationeel werken: ‘Verschillende generaties met elkaar om laten gaan is belangrijk: nu is er een tweedeling tussen de vitale senioren tot 75 en de meer kwetsbare ultrasenioren van 75+. Ook komt er een adviesnetwerk voor ouderen; een soort consultatiebureau waar een sociaal verpleegkundige aanwezig is die tevens basishandelingen kan verrichten, zoals het opmeten van de bloeddruk en mensen kan doorverwijzen voor informatie. Een verdieping van het bestaande lokaal loket dus en hier willen we de GGZ, de ouderenadviseur van de SWOL, huisartsen en sociaal verpleegkundigen bij betrekken’, aldus De Roon.