Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2008

Ruim baan voor voetgangers

Noordwijk Zeewaardig

NOORDWIJK – Verkeersbelemmerende maatregelen, voorrang voor de voetganger en het verbinden van De Muze met de boulevard. Met deze stappen wil het college de toeristische aantrekkelijkheid van de badplaats voor de komende tientallen jaren verzekeren.

De Parallel Boulevard, dat nu een brede weg is, wordt een 30 km straat met een smal rijgedeelte. Aan de zuidzijde van de Koningin Wilhelmina Boulevard (KWB) komt het verhoogde Noordzeeplein met zicht op zee. Hieronder wordt een parkeergarage gebouwd. Ook onder de Grent moet een parkeerterrein komen en wordt ingezet om bovengronds meer daghoreca te realiseren. ‘Aan het strand bij het Noordzeeplein en het Vuurtorenplein is ruimte voor twee extra grote paviljoens die het gehele jaar open zijn: een soort strandpaleizen waar extra ruimte is voor exposities, terrassen, een kiosk en bankjes met uitzicht’, aldus het rapport.

Op de boulevard mogen de mensen met hun auto in een richting blijven rijden en ook de terrasmogelijkheid blijft bestaan. Aan de noordzijde wordt de KWB verlengd voor het cultureel centrum en theater de Muze. ‘Op die manier wordt de Muze als culturele voorziening ruimtelijk meer bij de boulevard en het strand betrokken. Om die verlenging van de KWB te kunnen realiseren zal voor de gebouwen van de Noordwijkse Reddings Brigade en de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij in het gebied een nieuwe, passende locatie gezocht worden. Wethouder Van Rijnberk grapte hierover: ‘Die reddingsbrigade bulldozeren we en passent weg.’

Op de lange termijn moet de boulevard zover worden opgehoogd dat de zee weer zichtbaar is. Het Vuurtorenplein moet een centrum worden voor cultuur en leisure-activiteiten. Op korte termijn wil de gemeente initiatieven ontwikkelen die het culturele karakter van dit plein alvast een stevige impuls kunnen geven.

Het Noordzeeplein is het centrale punt tussen het winkelgebied en de KWB en moet het boegbeeld worden voor de uitstraling van de badplaats Noordwijk aan Zee. Om dit te bereiken wordt het plein verhoogd zodat de zee over de duinen vrij zichtbaar is. Ondergrondse parkeergarages worden aangelegd onder het Noordzeeplein en het nog aan te leggen bouwproject aan de Maarten Kruytstraat.

De Grent wordt verkeersluw, zodat alleen hulpdiensten, bevoorradingsverkeer en bijzonder vervoer zijn toegestaan. De terrassen kunnen worden vergroot en er wordt gekeken naar het aanleggen van een extra parkeergarage. De Parallel Boulevard wordt vanaf het Noordzeeplein tot het Vuurtorenplein een smalle 30 km straat. Voor het snelverkeer ontstaat er een circuit tussen de KWB, het Noordzeeplein, Parallel Boulevard en het Vuurtorenplein’, aldus het rapport.
Wethouder Leendert de Lange vult aan: ‘We kiezen voor de Hoofdstraat met een verlengde Palaceplein als centrumas en betrekken het strand hier heel nadrukkelijk bij. Het wordt een verkeersluw gebied en de voetganger is de eerste partij. Ondergronds parkeren wordt de norm, zodat je komend uit de parkeergarage geniet van al het mooie van de badplaats. De huidige parkeerplaatsen van het Wantveld blijven, maar gaan wel ondergronds.’