Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

11 oktober 2008

“Het ging zeker niet allemaal van een leien dakje”

Delegatie opent waterleidingproject in Tileagd

SASSENHEIM – Een delegatie vrijwilligers van de Rotary Sassenheim en de Kringloopwinkel bezoekt van woensdag 1 oktober tot en met zondag 5 oktober de zustergemeente Tileagd, samen met burgemeester Sander Schelberg. Tijdens deze reis wordt het waterleidingproject dat de beide organisaties hebben opgezet en financieel hebben ondersteund officieel in gebruik genomen.

Door Joep Derksen

Rotarylid Arthur Karl, die dinsdag 16 september werd onderscheiden met de “Paul Harris Fellow” onderscheiding, startte in 2004 dit ambitieuze project en verzamelde met de hulp van talloze vrijwilligers vele honderdduizenden euro voor het waterleidingproject. Zelf blijft hij bescheiden over zijn bijdrage en geeft de eer graag door aan anderen: “Vermeld in je artikel ook dat dit project is opgesteld samen met onze Rotary-zusterclub Stolzenau en de NCDO. Bovendien is het project pas echt van de grond gekomen toen de Europese geldkraan opendraaide. Op dat moment kwam er geld als water vrij, zodat niet alleen een waterleidingproject, maar ook een rioleringssysteem kon worden aangelegd in Tileagd.”

Karl vertelt over hoe het waterleidingproject in Tileagd binnen vijf jaar zo succesvol kon zijn: “Onze Rotaryclub was een jaar of vijf geleden op zoek naar een project en via Nico Broekhuizen hoorde ik over dit waterproject. In 2004 was er een delegatie van de gemeente Sassenheim die Tileagd bezocht in het kader van het zustergemeenteschap. Tileagd ligt in het noordwesten van Roemenië en is in feite oud Hongaars gebied dat in 1918 genationaliseerd werd. Er heerst daar een gigantische armoede en de infrastructuur is er zeer slecht: je valt op de wegen van de ene plas in de ander. Er was geen waterleiding of riolering en de scholen vielen van ellende in elkaar. Het enige wat je daar zag was armoede, armoede en nog eens armoede.”

Hij vervolgt: “In 2005 ben ik met anderen naar Tileagd gegaan en we hebben besloten om te proberen de 7.000 inwoners van dit dorp aan een waterleiding te helpen. Omdat de Kringloopwinkel al in een naburig dorpje Bilgest een waterleidingproject had aangelegd hebben we met hen de handen ineengeslagen. Ook onderhielden we goede contacten met de Rotaryclub in de Roemeense provinciehoofdstad Oradea. Zij hielden toezicht en hielpen ons met de communicatie.”

Leien dakje

Het ging de afgelopen jaren zeker niet allemaal van een leien dakje. De communicatie met de dorpsbewoners en het lokale bestuur verliep vaak uiterst moeizaam. “Er kwam van de mensen geen enkel initiatief of teken van levensvreugde en een dankjewel hoorden we zelden. We hebben wel eens getwijfeld waar we mee bezig waren en of we hiermee door moesten gaan, maar we hebben toch doorgezet omdat we de Tileagd-inwoners wilden helpen om een waterleiding bij hun huizen te krijgen”, informeert Karl.

Rond de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie kwam het Tileagd-project plots in een stroomversnelling. Europa was op zoek naar projecten in Roemenië om geld in te pompen en voor het Tileagd-project waren alle voorbereidingen al klaar. “Met het opendraaien van de geldkraan kwam er geld als water binnen. Als Rotary hebben we 160.000 euro geïnvesteerd en dit bedrag hebben we onder meer bij elkaar gekregen door de Streetgolfevenementen en jubilerende bedrijven die in plaats van bloemen om donaties voor het Tileagdproject vroegen.”

Nieuw project

Niet al het ingezamelde geld is gespendeerd en de Rotary is nu al op zoek naar een nieuw project. Drie projecten in Afrika worden overwogen, informeert Karl, en een van hen krijgt de steun van de Sassenheimse Rotary, samen met hun Belgische zusterorganisatie St. Pietersleeuw bij Brussel.

Woensdag 1 oktober stapten 20 Sassenheimse Rotarians, zes mensen van het Pastoraal Fonds en drie Rotaryleden uit Stolzenau op het vliegtuig naar Tileagd. Ook burgemeester Sander Schelberg liet daar met zijn aanwezigheid zien hoezeer de gemeente waardering heeft voor de inspanningen van alle betrokkenen, zodat 7.000 mensen beschikking hebben over schoon en stromend water.