Even geen Mer-lijntje meer
VOORHOUT – Sportcafé Merlijn is woensdag 10 december met onmiddellijke ingang gesloten: een langdurig politieonderzoek wees uit dat er actief gehandeld werd in cocaïne en andere drugs. Sander Schelberg, burgemeester, en J.W. de Kok, Teamchef Oegstgeest – Teylingen Politie Hollands Midden, doen uit de doeken waarom deze bestuurlijke maatregel is genomen. De uitbater en zes (sub)dealers zijn ondervraagd: een persoon zit nog in hechtenis.
Door Joep Derksen
Al sinds de start van het café, in 2004, wordt drugs verhandeld in het pand. De drugs zou, met medeweten van de eigenaar, daar verpakt, verhandeld en gebruikt worden. Ook na sluitingstijd werd er in het bijzijn van de eigenaar drugs gebruikt. Schelberg vertelt: “Het politieonderzoek begon in september 2007, nadat de najaarsfeestrellen hadden plaatsgevonden. Meerdere signalen van overlast kwamen toen naar voren, mede door gesprekken met omwonenden. De politie heeft ruim een jaar aan het onderzoek gewerkt en de vermoedens en geruchten zijn nu harde feiten geworden.”
Gebleken is dat er werd gehandeld in harddrugs, met name cocaïne. Dat dit kon gebeuren in zo’n openbare gelegenheid, die zichzelf bestempelde als jeugdcafé en sportcafé, is voor Schelberg ook een schok. “Mijn ervaringen met de uitbare waren al niet positief: regelmatig is er gecommuniceerd over sluitingstijden en geweld in die zaak. We hebben Merlijn met onmiddellijke ingang gesloten tot 10 juni 2009 en de horecavergunning is ingetrokken. Daarna gaan we bekijken of er een nieuwe horecavergunning wordt verleend en aan wie dat zal gebeuren.”
In totaal worden momenteel zeven mensen als verdachten aangemerkt: zes dealers en subdealers en de Merlijn-uitbater. De (sub)dealers zijn mannen in de leeftijd van 22 tot 32 jaar, waarvan er twee uit Lisse komen. De rest is woonachtig in Voorhout. Momenteel zit de uitbater, een 41-jarige inwoner van Rotterdam, nog in hechtenis.
Pluk ze
De Kok vertelt over het onderzoek: “Er deden zich al jaren allerlei geruchten de ronde over gebruik en handel in Merlijn en die informatie wilden we gaan stapelen. Juni van dit jaar hebben we vier rechercheurs ingezet om het voorbereidend onderzoek om te zetten in strafrechtelijk onderzoek. Er is duidelijk gebleken dat er sprake is van structureel gebruik en handel in drugs. In het kader van de “Pluk Ze wet” wordt nu nog uitgezocht wat de betrokkenen er financieel aan verdiend hebben.” Gaat het dan om miljoenen euro’s? “Nee, dat niet. Het is een dorpscafé, maar wel was er een harde kern aanwezig en de mate van omzet en winst moet nog worden uitgeplozen. We hebben het niet over kilo’s drugs, maar wel tientallen grammen per avond, die heel gestructureerd en heel intensief gehandeld werden.”
Schelberg: “Het doel van de sluiting van het café is om de overlast bij de omwonenden weg te halen. We doen dit voor een half jaar om de loop eruit te halen: dit pand mag niet meer te boek staan als drugspand. Dit was een pand waar je laagdrempelig met name cocaïne kunt krijgen. Er is geen spoor van twijfel over de hardheid van de zaak: onze vermoedens zijn stevig bevestigd in het onderzoek. Met de inzet van dit paardenmiddel, sluiting van het café, willen we voorkomen dat de jongeren op een laagdrempelige manier met harddrugs in aanraking komen. Het café had niet voor niets een naam: “We gaan een Mer-lijntje nemen”.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home