Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 januari 2009

Cees Verburg is Politicus van het Jaar 2008

LISSE – Vox populi: de bevolking heeft gekozen en fractievoorzitter Cees Verburg (D66) is de glorieuze winnaar geworden van de verkiezing tot politicus van het jaar 2008. Verburg behaalde 65% van de stemmen en versloeg hiermee fractievoorzitter Marius Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie: 34%) en Hans Bet (PvdA: 1%). De winnaar van de Ine Elzingaprijs, een journalistieke award, ontving het beeldje uit handen van Jan van Overdam, oud-fractievoorzitter van D66.

De inwoners van Lisse konden zelf hun keuze maken op een van de drie kandidaten. Via een emailadres of door middel van het invullen van een antwoordcoupon in het Witte Weekblad. Ook was het mogelijk om een andere politicus als kandidaat voor te dragen, maar van deze optie is door niemand gebruik gemaakt.

Lange tijd lag Nieuwenhuis voor in de competitie, tot er twee dagen achtereen een email-bom afgevuurd werd op het emailadres. Tientallen mensen tegelijk gaven hun stem aan Verburg, vaak met emails die precies dezelfde tekstinhoud hadden. De winnaar was na deze succesvolle stemactie bekend. Desalniettemin gaven met name de gepassioneerde beweegredenen van enkele Verburg-stemmers een grote meerwaarde aan de reden waarom deze D66-voorman de beste politicus van Lisse is. In het afgelopen jaar heeft Verburg zich in het hele dorp laten zien en zich de noden van vele inwoners en burgergroepen aangetrokken. Opvallend veel stemmen kwamen dan ook van Engelaars, bewoners van De Madelief en inwoners van Ter Beek. Maar ook de vrijwilligers van de Lissese brandweer deden een flinke stemduit in het zakje.

Dus, hoewel de wijze waarop de verkiezing tot stand is gekomen, geen schoonheidsprijs verdient, is Cees Verburg van D66-Lisse de terechte winnaar. Hij mag daadwerkelijk rekenen op grote steun uit de Lissese bevolking en mag zich twee jaar lang Beste Politicus van Lisse noemen. Volgend jaar wordt er geen Politicus van het Jaar-verkiezing gehouden, omdat die verkiezing enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen zou plaatsvinden. De journalistiek wil geen enkele politieke partij bevoor- of benadelen. In 2010 nemen de lokale en regionale journalisten het heft weer in eigen hand en zullen zelf de beste politicus van dat jaar kiezen.