Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 januari 2009

Drijvende landijsbaan met veenondergrond

SASSENHEIM – Enkele honderden mensen namen woensdag 31 december het natuurijs van de Sassenheimse IJsclub in bezit. Met een dikte van circa 7 centimeter vond de organisatie het verantwoord om de baan open te stellen.

De natuurijsbaan werd zo ongeveer als laatste opengesteld, maar dat is logisch, zo geeft voorzitter Rob Kuyp aan: “We hebben een hele grote ijsbaan die een omvang van twee voetbalvelden heeft. Onze ervaring is dat er minimaal 6 cm ijs op moet liggen om honderden mensen erop te kunnen verdragen. Het allerliefste willen we namelijk het hele weekend door schaatsen. Als we de baan een of meerdere dagen eerder open zouden stellen, zouden we wel heel snel beslagen ten ijs komen en de baan weer dicht moeten gooien.”


Hij vervolgt: “Ook zijn er verschillende soorten ijsbanen. De baan in Warmond bijvoorbeeld kan heel snel open, want daar gooien ze maar een heel dun laagje water op. Onze ijsbaan is een landijsbaan met veenondergrond. Hierop komt 35 centimeter water en zo krijgen we een drijvende landijsbaan. Dat betekent dat voor een lang profijt het ijs heel dik moet zijn.”
Momenteel heeft de ijsclub zo’n 750 leden en met het weer van deze dagen verwacht Kuyp nog circa zestig nieuwe leden erbij te krijgen. De voorzitter roept de mensen op: “Kom schaatsen nu het nog kan, want ik denk dat het na het weekend klaar is, gezien de weerradar. Aan de andere kant kan het weer ook zo omslaan, zodat we nog enkele weken kunnen schaatsen. Iedereen heeft het over de opwarming van de aarde, maar het is vannacht -7 graden geweest. Kijk ook maar eens naar het weer in Amerika: daar hebben ze het nu heel koud. Kortom, met die aardeopwarming valt het ook nog wel mee.”