Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 januari 2009

“Zestig jaar huwelijk is geen prestatie”

VOORHOUT – Zestig jaar lief en leed delen is niet voor iedereen weggelegd. Sterker nog, er zijn er maar weinigen die zo lang hun huwelijksgeloften kunnen volbrengen. Theo en Alie Warmerdam – Van der Slot vierden maandag 19 januari hun 60-jarig huwelijk. Een bijzondere gebeurtenis waarvoor burgemeester Sander Schelberg graag speciaal even langs kwam.

Door Joep Derksen

Theo (87) is een rasechte Voorhouter en Alie (82) is geboren in Noordwijkerhout. Ze ontmoetten elkaar in 1946 tijdens een fancyfair. Hij vertelt: “Daar heb ik voor het eerst met haar gedanst. Ze had niet in de gaten dat ik op haar uit was. Op 1 september bracht ik haar na een bal bij Van der Geest in Noordwijkerhout voor het eerst thuis.” Was het liefde op het eerste gezicht? “Hm, ik werd door iemand op haar geattendeerd.” Zij antwoordt op deze vraag: “Voor mij is de liefde gegroeid. Je laat je thuisbrengen en de genegenheid groeit om in liefde.”

Wanneer kwam het T-woord (trouwen, JD) voor het eerst ter sprake? “Mijn moeder was overleden en mijn zus ging naar het klooster”, informeert Theo Warmerdam. “Zo dreigde mijn vader er alleen voor te staan met het huishouden.” Alie Warmerdam – Van der Slot vult aan: “Ik ging het huis runnen voor mijn man, zijn broertje en zijn vader. Onze verloving duurde precies een jaar. Nee, hij is niet op zijn knieën gegaan toen hij me vroeg: ik wilde gewoon!”

Levenslicht

Al in het eerste jaar van hun huwelijk kreeg het echtpaar hun eerste van tien kinderen. “Dat was in november, hoor!” laten de beide bijna tegelijkertijd weten. Wij deden dat soort dingen niet voor het huwelijk.” Het jongste kind zag het levenslicht in 1964 en die tien kinderen hebben in de jaren erna gezorgd voor 23 kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Theo krijgt een emotioneel moeilijk moment als hij vertelt: “Een van onze kinderen, Theo, is overleden toen hij 50 jaar was. Dat is nog altijd heel erg en het is een dieptepunt in ons huwelijk.”

Over de hoogtepunten zijn de beide het ook direct eens: al hun kinderen, diens partners en de (achter)kleinkinderen. Al was de eerste keer dat een van de kleinkinderen “opa” zei, een lastig moment: “Moet dat nu?” Zowel Alie als Theo zijn lichamelijk en geestelijk nog goed te pas. “Als we naar elkaar kijken, zijn we gelukkig en dankbaar dat alle kinderen gezond zijn en dat we goed met hen overweg kunnen. Zelf zijn we ook altijd gezond geweest en dat is het meest belangrijke. We hebben nooit ruzie met elkaar, alleen wel eens een meningsverschil. Je moet namelijk wat voor elkaar over hebben: dat is in feite ook het geheim van een goed en lang huwelijk.”

“Wat voor ons een groot genot is? Als je jarig bent en het huis zit vol en iedereen zit om je heen. Daar genieten we van. Overigens is het feit dat we zestig jaar bij elkaar zijn, helemaal geen prestatie. Het is een gegeven: als je met elkaar opschiet, gaat het vanzelf.” Van de kinderen hebben Alie en Theo een 7-daagse Rijnreis aangeboden gekregen en op 2 februari (de dag van de kerkelijke inzegening) wordt een feestje gevierd met een mis en daarna een samenzijn in De Oude Tol in Sassenheim.