Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 april 2009

Kookles voor buitenlandse vrouwen

NOORDWIJK – De ROC-Leiden verzorgde voor elf vrouwen uit Marokko en het voormalige Joegoslavië een kookles. Diëtiste Samira Bourhaleb liet de vrouwen, die allen Nederlands leren, gezamenlijk koken en elkaars lokale gerechten proeven.

Door Joep Derksen

Bregje Remmelts, docente Alfabetisering ROC Leiden, laat weten: “We hebben speciaal voor dit evenement boodschappen gehaald, waaronder halal lamsgehakt en halal rundergehakt, Marokkaans brood, saffraan, komijnpoeder en verse muntbladeren voor de thee. Maar geen rode wijn voor de smaak, want daar zit alcohol in. In feite is het geen kookles, maar een les waarin tips gegeven wordt over gezond koken.”

Bourhaleb vertelt aan de vrouwen: “We gaan Samosa maken, een auberginegerecht en tortilla. De maaltijd wordt een mix aan Afghaanse en Marokkaanse gerechten, die we minder vet gaan maken dan gebruikelijk is.” Voordat het koken begon in de keuken van de Stichting Jeugd en Welzijn Bollenstreek, konden de leerlingen vragen stellen aan Bourhaleb. Mevrouw Shahla: “Mijn kinderen willen alleen pizza’s, frikadellen en macaroni eten, maar dat is toch helemaal niet gezond?” Bourhaleb: “Geef uw kinderen geen snacks na de schooltijd en voor de warme maaltijd. Laat hen ook veel spelen, want daar krijgen ze honger van. En als ze zeggen dat ze geen groente lusten, mix de groente dan door het eten: zo krijgen ze het toch binnen. Kinderen moeten van jongs af leren eten wat de pot schaft. Zorg er echter wel voor dat er geen spanning of ruzie is aan tafel: als de kinderen niet willen eten, dwing ze dan ook niet.”

Mevrouw Fatima wilde weten: “Is veel kaas gezond of ongezond?” De diëtiste: “Anderhalf plak kaas per dag is gezond. Dit product is weliswaar vet, maar er zit veel calcium in. Als je geen melk en/of melkproducten drinkt, kun je beter twee plakken kaas per dag nemen. Gebruik in dat geval minder vette kaas. Daarnaast is het beter om bruin brood te eten dan wit brood.” En wat thee drinken betreft: “Als je niet van de bittere smaak houdt, kun je er wat suiker in doen. Maar wil je afvallen, dan is het beter om minder suiker in de thee te gebruiken. Beter is het nog om zoetjes te gebruiken, maar neem niet meer dan 12 zoetjes per dag.”
Het koken kon beginnen en het werd al snel heel gezellig. De dames werden in groepen verdeeld en onderling deelden ze allerlei kooktips uit. Na afloop van de drie uur durende kookles, werd het eindresultaat gezamenlijk opgegeten.

1 Comments:

At 7:15 p.m., Anonymous zilvervis said...

Voor een uitgebreid verslag van een feestmaal in typisch Afghaanse stijl, nota bene in een Utrechts buurthuis, met bijpassende muziek en verhalen, leze:
http://zilvervis.wordpress.com/2010/11/11/afghaanse-geneugten/

 

Een reactie posten

<< Home