Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 mei 2009

“Het is een stuk erkenning”

Voorhoutse schrijver genomineerd voor de Gouden Strop

VOORHOUT – Het boek “Stilzwijgen” van de Voorhoutse schrijver Gauke Andriesse is genomineerd voor de Gouden Strop. Dit is de toonaangevende jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Het boek is doorgedrongen tot de laatste vijf en op dinsdag 2 juni wordt bekend of Andriesse de hoofdprijs, 10.000 euro en een beeldhouwwerk, heeft gewonnen.

Door Joep Derksen

Voor Andriesse was het onverwacht dat hij genomineerd werd: “Mijn boek ‘Stilzwijgen’ is al lang uit: sinds 23 mei 2008 ligt het in de boekhandels. Ik ben al lang bezig met mijn volgende boek, getiteld ‘De handen van Kalman Teller’. Het is echter geweldig om genomineerd te zijn. Schrijven is een eenzaam gebeuren en dit is een stuk erkenning.”

‘Stilzwijgen’ gaat over de legalisering van de prostitutie en de problemen die daardoor zijn ontstaan. Net als in zijn andere twee, eerder verschenen, boeken ‘De dode opdrachtgever’ en ‘De verdwenen schilderijen’ speelt ook in ‘Stilzwijgen’ de detective Jager Havix weer een prominente rol.

In totaal zijn 81 boeken ingezonden om in aanmerking te komen voor de Gouden Strop. Nadat ‘Stilzwijgen’ zes weken geleden al doorgedrongen was tot de laatste vijftien, belde de organisatie onlangs Andriesse om hem te vertellen dat zijn boek op de shortlist stond. Nu dingt Andriesse mee om de eerste prijs samen met de twee Vlamingen Luc Deflo (‘Lust’) en Bavo Dhooge (‘Stiletto Libretto’) en de Nederlandse schrijfsters Marion Pauw (‘Daglicht’) en Judith Visser (‘Stuk’). Het juryrapport van de Gouden Strop laat over ‘Stilzwijgen’ onder meer weten: “Het is spannend en melancholisch tegelijk. Gauke Andriesse schreef zijn derde roman over privé detective Havix met compassie en grote stilistische kwaliteiten.”

Kansen

Hoe schat Andriesse, die onlangs 50 jaar is geworden, zijn kansen in? “Ik ken de kwaliteit van het werk van de andere vier auteurs niet en je bent altijd onderhevig aan het oordeel van de jury. Ik heb een goede detective geschreven en genomineerd zijn is al geweldig, maar nu ik eenmaal genomineerd ben, hoop ik ook dat ik zal winnen. Al mijn boeken hebben een maatschappelijk thema, het zijn niet zomaar avonturenverhalen. Ik schrijf op een goed verzorgde manier, wellicht niet zoals Hugo Claus, maar ik denk wel na over iedere zin en schaaf aan al eerder geschreven zinnen.

Andriesse licht alvast een tipje van de sluier op over zijn nieuwe boek dat naar verwachting begin volgend jaar uitkomt: “Het boek ‘De handen van Kalman Teller’ gaat over een Hongaarse Jood met verminkte handen. Achter die handen zit een geschiedenis en aan het eind van het verhaal ken je de oorzaak van deze verminkte handen. Meer wil ik er niet over zeggen.”
Nieuwsgierig geworden naar ‘Stilzwijgen’? Het boek is bij de boekhandel verkrijgbaar. Ter ere van de ‘Maand van het spannende boek’ wordt de winnaar van de Gouden Strop op dinsdag 2 juni bekend gemaakt.