Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 mei 2009

“Land- en tuinbouw onderdeel klimaatoplossing"

Politieke kanonnen CDA voeren campagne voor Europa

SASSENHEIM – Het CDA is volop bezig met de verkiezingscampagne en maandag 18 mei werd grof politiek geschut ingezet. Niemand minder dan Gerda Verburg, CDA-Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Esther de Lange, de jongste Europarlementariër van Nederland en nummer vier op de CDA-lijst voor de Europese verkiezingen van donderdag 4 juni.

Door Joep Derksen

De Lange deelde in de middag folders en bloemen uit in Noordwijk, Voorhout, Sassenheim en Warmond. ’s Avonds verzamelden een kleine honderd CDA-leden zich voor een verkiezingsbijeenkomst in “De Oude Tol” in Sassenheim. Het thema voor deze avond was ‘Nationale en Europese kansen voor de Duin- en Bollenstreek’ en Martijn Vroom, wethouder in Noordwijk, fungeerde als gespreksleider. Hij deed een opmerkelijke uitspraak: “Dit keer ga ik voor het eerst CDA stemmen met de Europese verkiezingen. Esther vertrouw ik namelijk wel.”

Verburg liet de toehoorders weten: “De Bollen- en Duinstreek is belangrijk voor Nederland. De huidige kredietcrisis en economische crisis lijkt op de tulpencrisis van de 17de eeuw. Deze streek heeft het moeilijk, want de sierteelt, bloemensector en bollen hebben last van vraaguitval. Maar uw sector blikt vooruit, want u weet dat uw boterham wordt gesmeerd met de export in Europa.”

Probleem

Ze vervolgde: “Kijkend naar de campagne is het essentiële vraagstuk hoe wij op duurzame wijze de wereld voeden. Tot nu toe werd de land- en tuinbouw bekeken als deel van het probleem, maar tijdens een VN-vergadering in New York, waar ik de afgelopen twee weken voorzitter van was, realiseerden de aanwezigen zich dat de land- en tuinbouw onderdeel is van de oplossing voor de klimaatverandering.” De Minister bekritiseerde andere politieke partijen, waaronder de coalitiegenoot PvdA: “De lijsttrekker van deze partij Thijs Bergman wil alle landbouwsubsidie overboord zetten en hij stelt dat er maar voor de wereldmarkt geproduceerd moet worden. Hij wil dat we elkaar binnen Europa gaan beconcurreren en dat is de foute weg. Hans van Baalen van de VVD is het spoor volstrekt bijster als hij zegt dat Europa moet stoppen met het ontwikkelen van een gemeenschappelijk landbouwbeleid. Over partijen die zeggen dat ze Europa wil dwarsbomen kan ik stellen: ‘Ik schat deze regio hoger in dan dat zij zich door deze partijen aangesproken voelen’.”

De Lange informeerde de aanwezigen: “Er zijn partijen die vanaf de zijlijn roepen, maar met geen enkele oplossing komen. Wij zeggen dat we ook na 2013 een Europees landbouwbeleid willen hebben. Wij gaan voor eerlijke concurrentie en een level playingfield, hand in hand met innovatie. Als een landbouwproduct in Polen wordt toegelaten, moet het ook ingevoerd kunnen worden in de landen die vallen onder dezelfde klimaatzone.” Deze paar weken zijn een drukke periode in De Lange’s leven, zo lichtte ze een tipje van de sluier van haar privé-leven op: “Als mijn man deze campagnetijd de was niet zou doen, had ik niets om aan te trekken.”

Damherten

Enkele vragen werden aan de politici gesteld door de toehoorders en onderwerpen als de verkoop van de NUON-aandelen, vaccinaties, balans tussen natuur en economie en de damherten kwamen voorbij. Gespreksleider Martijn Vroom liet zich over de damherten ontvallen: “Het Noordwijks standpunt over damherten is: ‘Herten? Ja, lekker’!”

Verburg liet de toehoorders onder meer weten: “Ik wil de balans tussen natuur en economie zorgvuldig hebben.” De heer Schouten liet daarop weten: “Dat zijn mooie woorden, maar waar blijven de daden? Agrarische ondernemers weten niet meer waar ze aan toe zijn. Heel veel agrariërs kunnen geen kant uit met bedrijfsvergroting en –modernisering. Alle boerenbedrijven in naturagebieden zitten op slot.” Verburg verdedigde zichzelf: “We zijn bezig rek en ruimte te vinden bij natuur en milieu. Ik heb hier oog voor en hart voor en kijk op.”

De Lange vertelde over de CDA-ambitie om te bezuinigen op ambtenaren in Brussel: “Europa heeft minder ambtenaren dan Amsterdam, maar het is raar dat Europese ambtenaren niet alleen een salaris krijgen, maar ook een ontheemdingstoeslag. Na vijf jaar ben je echt wel ingeburgerd als ambtenaar en dan heb je die ontheemdingstoeslag niet meer nodig.” Over het aantal zetels dat ze verwacht dat het CDA binnen zal halen: “We gaan voor zeven zetels en ik ga er van uit dat we dan groter zijn dan de PVV.”
Als dank voor hun tijd en moeite ontvingen De Lange en Verburg een bos tulpen en een fles kaagwater van wethouder Vroom, die hiermee symbolisch liet zien dat de Bollenstreek een gebied is dat leidt van kust tot kaag. Het publiek dronk daarna samen met de bekende CDA’ers een glas en er werd geproost op een goede verkiezingsuitslag.