Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 mei 2009

Truc met lekke band zorgt voor halve eeuw huwelijk

VOORHOUT – Dinsdag 12 mei vieren Jan en Gré Warmerdam het feit dat ze een halve eeuw man en vrouw zijn. Het vijftigjarig huwelijksfeest wordt ongetwijfeld memorabel want het echtpaar is zeer bekend in het dorp. In 1988-1989 waren ze prins en prinses carnaval en Jan is al 28 jaar drager op de begraafplaats. “We hebben geen dieptepunten gekend.”

Door Joep Derksen

Gré en Jan kennen elkaar al van jongs af aan en hun eerste ontmoeting staat hen nog helder voor de ogen. “We hebben elkaar op ons 12de jaar leren kennen bij ome Gerard en tante Bets met het kaarten”, laat Jan weten. “We hadden niet gelijk verkering, want jij had iedere keer een ander en dan was ik erg verdrietig”, voegde hij lachend toe. “Ik vond haar altijd al een leuke meid en als we zaten te kaarten, liet ik haar altijd de pot winnen.” Gré vulde aan: “Toen ik hem heel leuk vond en het hoog tijd vond dat hij actie moest ondernemen, ben ik vanuit mijn toenmalige woonplaats Lisse naar zijn huis in Voorhout gefietst en heb vlak bij zijn huis de band van mijn fiets laten leeglopen. Dan kon hij mij mooi thuis brengen.”

Het was een gouden truc, want al snel daarna ‘klikte’ het. Wanneer was de eerste kus? Het echtpaar kijkt elkaar vragend aan. “Houd het er maar op dat het bij het dansen was in de Nachtegaal”. Na hun huwelijksplechtigheid op 12 mei 1959 nam het echtpaar de 25 koeien over van Jan’s vader. Ook teelden ze decennialang bollen op een relatief klein stukje land. “Beide activiteiten waren op zichzelf niet genoeg om van rond te komen, maar gecombineerd konden we ervan leven. We moesten keihard werken, maar daardoor werd ons huwelijk zeker sterker.” Jan: “We zijn nooit weg geweest op vakantie en nog altijd doen we dat niet. Als ik bij de kerk ben, heb ik al heimwee. Ook hebben we beesten bij ons huis, zoals minikangoeroes en minipaardjes: die moeten verzorgd worden.”

Cliché

Gré blikt terug: “Het is voor iedereen fijn om de ware te ontmoeten en het is een geluk dat je gelijk de goede partner hebt om mee te leven. De hoogtepunten in ons huwelijk? Het is een cliché, maar dat zijn wel onze kinderen. Ze doen het heel goed en ze hebben ook leuke partners en met vijf leuke kleinkinderen zijn we echte spekkopers. Bovendien is het een groot geluk dat we allemaal bij elkaar mogen zijn.” En het dieptepunt? “Dat hebben we nog niet gehad”, schatert Gré : “dat zal nog wel komen.”

De onvermijdelijke vraag: Wat is het geheim van een 50-jarig huwelijk? Jan: “Je hebt altijd wel een woordenwisseling, maar je moet het weer goed maken.” Gré : “Je moet allebei je eigen dingen doen, ook als je samen in het bedrijf werkt. We zijn altijd samen geweest en thuis geweest, maar we hebben onze eigen activiteiten. Ook hebben we nooit in een vreemd bed geslapen.

Als voormalig prins en prinses carnaval voor De Bokken, waarbij ze het 1.000-jarig bestaan van Voorhout mochten afsluiten zijn Gré en Jan BV-ers (Bekende Voorhouters). Ook het feit dat Jan al 28 jaar drager en 15 jaar grafdelver is, zorgt ervoor dat velen hem kennen. Eenieder is dan ook van harte uitgenodigd op de receptie die zondag 10 mei van 15:00 uur tot 18:00 uur wordt gehouden in hotel café restaurant Boerhaave. En wat gebeurt er op 12 mei? “Dat is nog een verrassing”, lacht het echtpaar geheimzinnig.