Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2009

Kappersopleiding in Teylingereind wint Beursvloer Teckelprijs

TEYLINGEN – De kappersopleiding in het Forensisch Centrum Teylingereind kreeg woensdag 27 mei de Teckelprijs 2009 van de Beursvloer Teylingen uitgereikt. Tijdens de beursvloer in 2007 werden verenigingen en instellingen in contact gebracht met bedrijven, waar beide partijen wat aan elkaar konden aanbieden; geen geld, maar diensten. De meest succesvolle match was zonder twijfel deze kappersopleiding; hierdoor krijgen veel jeugdige gevangenen een beter perspectief voor hun toekomstige leven buiten de tralies.

Door Joep Derksen

Om de kappersopleiding te realiseren heeft een aantal bedrijven intensief met elkaar samengewerkt, waaronder Akzonobel, Fortis/ABNAmro en Meijer Bouw. Hans Willemse van HW Kappers doneerde veel van zijn materiaal uit de oude kapperszaak en coördineerde de opleiding samen met Luc Schouten van MCS Arbo. Hiervoor hebben ze veel jeugdinrichtingen bezocht, met als doel om in al deze inrichtingen een kappersopleiding te realiseren. Aangezien de gevangenen nogal eens moeten verhuizen van de ene inrichting naar de andere, kunnen ze op die manier wel doorgaan met hun kappersopleiding.

Alle aanwezigen waren lyrisch over het project en het feit dat zij de Teckelprijs gewonnen hadden. Een van de twee docentes, Janine, laat weten: “We zijn nu bezig met een pilot van drie maanden. De leerlingen vonden het in het begin best wel spannend, want het knippen van iemands haar gat om veiligheid en vertrouwen. De leerlingen zitten namelijk model voor elkaar en dan staat er wel iemand met een schaar achter je rug. De leerlingen leren elkaar zo vertrouwen en krijgen ook meer zelfvertrouwen. Bovendien stimuleren we zo hun sociale vaardigheden.”

Kosten

Schouten informeert: “De Teckelprijs is een hartstikke leuk initiatief. Iedereen wil deze kappersopleiding namelijk een succes laten worden. Er wachten ons nog wel wat uitdagingen, zoals het feit dat we onze opleiding officieel gecertificeerd willen zien. Ook zijn er de nodige kosten aan verbonden.” Willemse was het hiermee eens: “Die erkenning door de KOC (Kappers Opleiding Centrum Nederland) is het grootste struikelblok tot nu toe. Ze hebben geen medewerking willen geven, maar wij zijn gewoon doorgegaan met het realiseren van deze opleiding. Deze Teckelprijs is een soort erkenning van ons werk.”

Wethouder Wim Hollart overhandigde de Teckelprijs aan de initiatiefnemers en liet weten: “Ik heb veel bewondering voor Hans Willemse en Luc Schouten en de andere betrokkenen. Dit is een geweldig voorbeeld van hoe de beursvloer voor een ongekende dynamiek kan zorgen. Dit project is een sieraad voor de beursvloer. Met veel genoegen reik ik deze eerste Beursvloer Teckelprijs uit aan HW Kappers en MCS Arbo.”
De tweede Beursvloer van Teylingen wordt gehouden op woensdag 7 oktober.