Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 juni 2009

Omroep 8 klopt aan deuren lokale omroepbestel

“Zeer interessant voor Teylingen”

TEYLINGEN – Een groep enthousiaste Teylingers en niet-Teylingers hebben het initiatief genomen om een lokale omroep op te richten, genaamd: Omroep 8. Ze hebben als doel om de Teylingse bevolking te informeren via lokale radio, televisie en internet. Hiermee lijken ze in het vaarwater te komen van onder meer Holland Centraal. De initiatiefnemers zelf willen nog niet echt naar buiten treden: zij willen het juiste moment daarvoor zelf bepalen. Wethouder Bert Homan heeft echter al met hen gesproken en desgevraagd is hij gaarne bereid meer informatie te verstrekken.

Door Joep Derksen

De Stichting Lokale Omroep 8 Radio TV Internet, gevestigd aan de Boerhaavestraat 2, bestaat officieel twee maanden en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Uit de KVK-stukken blijkt dat in ieder geval vier personen deel uitmaken van het bestuur: Marie Jeannette (Mariët) Overdiep, voorzitter, Jacobus (Koos) de Jong, Penningmeester, Johanna Hilena Adriana de Jong, Secretaris, en Eelco de Vroom, algemeen bestuurslid. Overdiep is ook bekend vanwege haar werkzaamheden bij Omroep West.

Op de website van Omroep 8 staat onder meer het volgende: “Wij zijn ‘8’, een initiatief van televisie-, radio- en internetjournalisten. Met één droom: een eigen omroep beginnen voor Teylingen. We worden geen lokale omroep waar Piet de Platenpiraat zijn hoogtijdagen herbeleeft, maar een nieuwszender met actueel en eigen nieuws. We willen niet alleen radio, maar ook televisie gaan maken over, voor en door Teylingers.” Omroep 8 heeft een eigen Programmabeleid Bepalend Orgaan, waarin enkele inwoners van Teylingen zijn vertegenwoordigd, zo informeert de site verder.

Borrel

Wethouder Homan heeft al kennis gemaakt met Omroep 8. Hij oordeelt over het initiatief: “Het is interessant dat deze groep mensen zich wil richten op de gemeente Teylingen. Deze initiatiefgroep bestaat uit omroepprofessionals, zoals Mariët Overdiep: ze weten waarover ze praten en hebben het idee voor een lokale omroep niet bij een gezellige borrel bedacht.”

Vorig jaar heeft het Teylings college van burgemeester en wethouders de subsidieaanvraag van Holland Centraal afgewezen, mede vanwege de niet bijzonder rooskleurige financiële situatie waar Holland Centraal mee kampte, zo informeert Homan. Voor Omroep 8 is subsidie overigens nog helemaal niet aan de orde. De situatie is, dat er een omroep is die lokaal uitzendt en dat is Holland Centraal. Wel zijn er verschillende zaken aan de gang. Omroep 8 heeft een bezwaar ingediend bij het Commissariaat van de Media tegen de zendvergunning. Ook de gemeente is met Holland Centraal in overleg: wij stimuleren hen met Omroep 8 in gesprek te gaan en hopelijk leidt dat tot een bepaalde vorm van samenwerking.”

Exclusief

Homan vervolgt: “Holland Centraal zendt al heel lang uit in delen van Teylingen en we willen hen niet zomaar aan de kant zetten. Maar wel is het zo dat ze maar beperkte tijd beschikbaar hebben om naast de andere gemeenten ook aandacht aan Teylingen schenken. Overigens is er bij Holland Centraal best begrip voor een omroep die zich meldt om exclusief uit te zenden voor een bepaalde gemeente. Wat voor uitzendingen dan kunnen gaan plaatsvinden? Een geregeld gesprek met de burgemeester is een van de mogelijkheden, of raadsleden worden geïnterviewd om meer achtergrondinformatie te krijgen over onderwerpen die besproken worden tijdens raadsvergaderingen. Die raadsvergaderingen worden al min of meer live uitgezonden via internet, maar niemand weerhoudt een omroep ervan deze vergaderingen rechtstreeks op TV te zetten. Ik neem aan dat de raad daar blij mee is.”
Mocht Omroep 8 inderdaad toestemming krijgen van zowel het Commissariaat van de Media en ook Holland Centraal is bereid een stapje opzij te doen: maakt Omroep 8 dan kans op gemeentelijke subsidie? Homan: “Er zijn gelden geoormerkt vanuit het gemeentefonds dat Teylingen jaarlijks uitgekeerd krijgt. We gaan beleid schrijven zodat een lokale omroep kan voldoen aan bepaalde voorwaarden. Als ze hieraan voldoen krijgen ze subsidie. Dat bedrag is 1,30 euro per gezin, dus totaal gaat het om zo’n 23.000 euro. Overigens moet zo’n omroep het overgrote deel van de inkomsten zelf kunnen genereren. Ze mogen niet afhankelijk zijn van de gemeente.”

1 Comments:

At 4:43 p.m., Anonymous Anoniem said...

Vreemde foto van Bert Homan..! Gender change?

 

Een reactie posten

<< Home