Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 juni 2009

Waterloket tegen klimaatwijziging

LISSE – Een bedrag van bijna 600.000 euro voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers en vissteigers. Dat wil de gemeente besteden om de volgens theoretische berekeningen verwachte klimaatwijziging het hoofd te bieden. Dankzij dit ‘Waterplan Lisse’ moet de kans op natte voeten voor de inwoners tot een minimum beperkt worden.

Wethouder Guus Mesman (PvdA): ‘Belangrijke redenen voor het opstellen van het waterplan Lisse zijn de geplande ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente, de waterkwaliteitsproblemen bij de riooloverstorten en de grondwateroverlast. Onze hoofddoelen bestaan uit drie aspecten. Om de waterstructuur op orde te krijgen moet de aan- en afvoer en berging van het water goed geregel zijn. Zo hebben en houden we droge voeten. Het water moet zichtbaar zijn, binnen de omgeving passen en beleefd worden. Het water moet schoon zijn en ecologische ontwikkelingsmogelijkheden bieden.’

Om dit te bereiken komt er een nieuwe waterstructuur in de Meer en Duinpolder (Bloemenwijk en Centrum) en worden binnen stedelijk gebied langs diverse watergangen natuurvriendelijke oevers aangelegd. Bovendien komt er een ‘Waterloket’, zodat er één aanspreekpunt is voor alle facetten van water.

De kosten voor de natuurvriendelijke oevers bedragen 492.000 euro in de periode tot en met 2015. Voor nieuwe vissteigers in dezelfde periode is 60.000 euro gereserveerd. Ook worden enkele wegen in de Zeeheldenwijk opgehoogd. Daarnaast reserveert de gemeente 43.000 euro voor communicatie en het actualiseren van het waterplan in 2015.
De gemeente staat voor enkele uitdagingen: om de wateropgave in de Meer en Duinpolder op te lossen is circa zes hectare aan extra waterberging in het oppervlaktewatersysteem nodig. Deze compensatie van extra waterberging is binnen de bestaande bebouwde omgeving niet mogelijk. Dit wordt deels gecompenseerd door het graven van een hectare open water, als onderdeel van diverse herontwikkelingen in de Meer en Duinpolder. Voor de al jaren voortdurende grondwateroverlast, waar grote delen van Lisse regelmatig mee te maken hebben, biedt het Waterplan geen oplossing. Mesman: ‘Wel zijn de oorzaken van de hoge grondwaterstanden in beeld gebracht. Het uitwerken van de maatregelen vergt een nader onderzoek op wijkniveau. In het kader van het dit jaar op te stellen nieuwe gemeentelijk rioleringsplan zal nieuw onderzoek op wijkniveau worden opgestart. Naar verwachting zullen de resultaten hiervan in 2010 beschikbaar komen. Vervolgens kunnen eventuele daadwerkelijke maatregelen worden ingepland en uitgevoerd.’