Miljoenentekort voor gemeente
Door Joep Derksen
Diezelfde avond werd ook een bericht verspreid aan de aanwezigen, waarin onder meer stond: “De belangrijkste oorzaak voor het tekort op de begroting is de uitkering uit het gemeentefonds. Jaarlijks blijkt uit de zogenaamde “mei-circulaire” hoeveel geld wij uit het gemeentefonds ontvangen. Inmiddels is duidelijk dat de gemeente aanzienlijk minder geld van het rijk krijgt, overigens niet alleen voor 2010 maar ook de jaren daarna. Dat betekent een forse aderlating. Daarnaast worden alle overheden geconfronteerd met hogere bijstandskosten. Andere oorzaak is de afschaffing van de precariobelasting op ondergrondse leidingen (ongeveer 1,5 miljoen), welke nu definitief in 2010 doorgaat.”
“De zomermaanden worden nu gebruikt om te kijken hoe we tot een sluitende begroting kunnen komen. Alle opties om een sluitende begroting te krijgen staan open. College en ambtelijke organisatie proberen op een creatieve manier te kijken hoe we tot een oplossing kunnen komen. Geprobeerd wordt wel om de lastendruk voor de burgers niet veel te laten stijgen. Of dat lukt, is na de zomermaanden duidelijk.”
Somber
Wethouder Van der Zon reageert na afloop van de vergadering op de vraag hoe hoog de gemeentelijke tekorten zullen zijn. “Dat ligt eraan hoe je het definieert. Voor 2010 hebben we te maken met een gat van 2 miljoen euro en dat bedrag loopt op in de jaren daarna tot waarschijnlijk meer dan het dubbele. En dan gaan we ervan uit dat er niet nog meer nog sombere berichten uit Den Haag komen.“
De afschaffing van de precariobelasting wordt opgegeven als een van de redenen waarom de gemeente nu in financiele problemen komt. Deze belasting wordt echter pas enkele jaren geheven en van het begin af, was duidelijk dat de precariobelasting spoedig zou worden opgeheven. Waarom is deze belasting als vast onderdeel in de begroting opgenomen en niet als tijdelijke inkomsten? Van der Zon: „We hebben er wel rekening mee gehouden dat deze belasting zou aflopen. We zijn er mee aan de slag gegaan om het tekort op te lossen, maar dat is niet gelukt. Het tekort is steeds forser aan het oplopen. Op dit moment hebben we al een tekort van 1,2 miljoen euro. Met die 1,5 miljoen euro minder aan precariobelasting valt het overschot van 300.000 euro dat we hadden weg.“
Zorgen
De wethouder verzucht: „De meeste zorgen baart het me dat het tekort in de toekomst zal stijgen. Dat is nooit zo geweest. Voorheen waren de financiele jaren altijd minder ongunstig. Als mogelijke oplossingen denken we aan het doorschuiven van investeringen en slechts een beperkt aantal zaken uit te voeren. We zullen naar alles moeten kijken. We hebben zoveel geld nodig dat we naar alle optes moeten kijken. De raad moet onder andere beoordelen of alle ambities nog mogelijk zijn.“
Gaan de lokale lasten voor de inwoners van Teylingen omhoog? „Dat is een van de opties. Ik probeer om ze niet te laten stijgen, maar of me dat lukt weet ik niet. We gaan nu de zomerperiode in en de komende twee maanden zullen we doorgaan met denken en zoeken naar mogelijkheden om deze financiele problematiek op te lossen. Begin september gaan we een dagje op de hei zitten en eind september moeten we de begroting openbaar maken. Als inwoners goede ideeen hebben, dan zijn ze altijd welkom om deze aan de gemeente door te geven.“
Begin oktober ontvangt de raad de concept begroting. De begrotingsraad staat gepland voor 29 oktober 2009.
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home