Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 juli 2009

Beachhockey op weg om Olympische sport te worden

NOORDWIJK – Vijf jaar geleden werd het beachhockey geïntroduceerd door Floris-Jan Bovelander en zaterdag 11 juli bleek dat deze nieuwe sport een doorslaand succes is. Met twintig deelnemende teams op het strand van Noordwijk was de vierde voorronde van de Beach Hockey Tour volgeboekt. De winnaars van dit toernooi en de wedstrijden in Zandvoort, Scheveningen en Enschede strijden in het weekend van 1 en 2 augustus in Scheveningen om de titel: “Nederlands Kampioen Beachhockey”.

Door Joep Derksen

Vorig jaar werd het beachhockeytoernooi ook in Noordwijk gehouden en indertijd mijmerden Bovelander en Esther Jonker over de mogelijkheid om van beachhockey een Olympische sport te maken. Zover is het nog lang niet, informeert Jonker: “We hebben een competitie opgezet om beachhockey toegankelijk te maken voor hockeyclubs, maar dat moet eigenlijk nog van de grond komen.”

Het toernooi van 11 juli mocht zich echter wel degelijk verheugen op een ruime belangstelling. Teams uit Noordwijk, Leiden, Katwijk en Utrecht streden om de eerste plaats. De deelnemende teams streden onder aansprekelijke namen als ‘De Biets Biertjes’, ‘De Spekkies’ en ‘Team Hasselhoff’. Twee van de deelnemers, Petra Reitsema en Gabriëlle Hoek, beide uit Katwijk, laten weten: “Dit is de tweede keer dat we meedoen. Ter voorbereiding aan dit toernooi hebben we een paar keer op het strand getraind. Het spel gaat heel anders dan op het hockeyveld.” Wat is het geheim om succesvol te zijn tijdens dit toernooi? “Je moet er gewoon voor gaan: verstand op nul, blik op oneindig en denken aan het biertje dat je achteraf kunt drinken.”

Olympische sport

Zal beachhockey ooit een Olympische sport worden? “Waarom niet? Wel moet er nog heel wat gebeuren voordat het zo ver is. De regels moeten aangepast worden en ook moet er met andere hockeysticks en speciale schoenen gespeeld worden. Ook de kwaliteit van de scheidsrechters moet verbeteren.” Het is of Bovelander haar woorden van tevoren wist. Bij de opening van het toernooi liet hij weten dat er speciale beachhockeysticks aanwezig waren voor de deelnemers die daar behoefte aan hadden. Het zijn sticks met een langere haak, waar verticale gaten in zitten. Ook gaf Bovelander nog tips: “Als de bal (in de vorm van een kleine versie handbal, red.) in de lucht is, moet je ‘m met je stick niet met je handen bij elkaar slaan. Je moet juist je handen uit elkaar houden tijdens het spelen.”

Het Team Leo bleek het beste naar Bovelander geluisterd te hebben: zij wonnen het toernooi en mogen in het weekend van 1 en 2 augustus proberen om Nederlands Kampioen Beachhockey te worden.
Voor meer informatie: www.beachhockey.nl.