Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 september 2009

“Ruïne van Teylingen moet het visitekaartje van de gemeente worden”

TEIJLINGEN – Het college heeft aan Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten de opdracht verleend voor het opstellen van een visie over de ruïne van Teylingen en omgeving. Voor een bedrag van 14.784 euro moet het bureau een goed plan opstellen, zodat de ruïne op zowel cultuurhistorisch als toeristisch vlak een parel van Teylingen wordt.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente geprobeerd om samen met de Kastelenstichting Holland-Zeeland, Panorama Tulipland en andere betrokkenen een gemeenschappelijke overeenkomst te realiseren voor een gebiedsvisie. Het is echter nog altijd niet gelukt om tot een aanvaardbaar en haalbaar plan te komen. Het praten duurt de gemeente te lang en daarom heeft wethouder Leo van der Zon (VVD) aan Copijn de opdracht gegeven een visie op te stellen.

Deze visie moet uitgaan van de basisgedachte voor de ruïne van Teylingen: “Het vergroten van de zichtbaarheid en leefbaarheid van de ruïne van Teylingen. En kan de ruïne van Teylingen toeristisch aantrekkelijker ingezet worden?” Copijn heeft geen ervaring met de ruïne, maar dat is positief zo oordeelt de gemeente: “Verwacht wordt dat dit bureau met een frisse blik naar deze plek kijkt.”
De gemeente heeft geen behoefte aan een concreet plan met functies, maar heeft meer interesse in een goede basisvisie, waarvan in het vervolgtraject duidelijke keuzes gemaakt kunnen worden over de werkelijke inrichting van de locatie. Copijn heeft daarom enkele uitgangspunten meegekregen, van waaruit zij het onderzoek moeten starten. “De ruïne van Teylingen moet nieuw leven krijgen als het visitekaartje van de gemeente. De ruïne is in bezit van de Rijksgebouwendienst en wordt beheerd oor de Kastelenstichting. De Kastelenstichting is bepalend in de besluitvorming en wil dat de ruïne in de huidige staat wordt geconsolideerd. Er moet gezocht worden naar ontwikkelingsmogelijkheden in bestand beleid, maar ook met andere partijen op landschappelijk en recreatief gebied.” Copijn verwacht de opdracht in december 2009 afgerond te hebben.