Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 oktober 2009

Veel gemopper bij stamtafel

VOORHOUT – Een volle stamtafel liet alle remmen los in hun kritiek op het gemeentebestuur. Een hele riedel aan gemeentelijke maatregelen werd naar de vuilnisbelt verwezen; of het nu om de nieuwe vuilnisbakken, de toekomstvisie 2040 of projectinvesteringen ging.

Door Joep Derksen

Om met de toekomstvisie te beginnen: hoon was het deel voor de bestuurders die dit opgesteld hadden. “Ze willen het dorp autoluw maken door het aanleggen van ondergrondse parkeergarages. Dat kan wel, dus waarom kan die spoorlijn niet ondergronds?” Een andere stamtafelaar wist: “Het besluit om die RGL (Rijn Gouw Lijn – JD) naar Voorhout te halen, is al lang genomen. Er zal voor de formaliteit wel een inspraakronde gehouden worden, maar we weten allemaal hoe dat werkt. De enige oplossing om het openbaar vervoer aantrekkelijk te maken, is om het gratis ter beschikking te stellen.”

Een van de insprekers had bijgehouden met hoeveel geld de gemeenteraad sinds 26 augustus extra had ingestemd om uit te geven: 2,6 miljoen euro. Hij somde op: “350.000 euro voor de nieuwbouw Hooghkamer, de ontwikkeling van de Herenstraat: 1,2 miljoen euro extra, aankoop van de weilanden in de Roodemolenpolder: 700.000 euro, voorbereiding van het ontwikkelen van de stationslocatie: 200.000 euro en het kopen van het boterhuiseiland van de provincie: 235.000 euro.” De conclusie van de stamtafelaars was eensluidend: “De projectontwikkelaars hebben hier de macht en alles wat de overheid doet, wordt twee keer zo duur als in eerste instantie aangegeven wordt. De gemeenten in Nederland doen aan onderbegroten: ze laten een bouwproject goedkoper lijken dan het is, dan ziet het er voor de gemeenteraad aantrekkelijker uit. Als de gemeenteraad van het begin af aan wist dat de renovatie van de Herenstraat 2,4 miljoen euro zou kosten, dan hadden ze er niet mee ingestemd.”

Sassemers

Ook de oude kinnesinne tussen het Voorhoutse en het Sassemse kwam weer boven op het moment dat de nieuwe vuilnisbakken ter sprake kwamen. Op 1 januari 2010 moeten alle Teylingers hun restafval in de ene container (140 liter of 240 liter) dumpen en hun groenafval in de andere container. Om de week worden deze containers dan bij de huizen afgehaald. “De gemeenteraad wilde het systeem van Sassenheim, dat komt omdat het aantal raadsleden uit Sassenheim hoger is dan het aantal raadsleden uit Voorhout, dus die Sassemers beslissen voor ons!”
Het systeem zelf kon ook niet op veel enthousiasme rekenen, zo was te horen: “Die nieuwe bakken worden een stuk duurder. Bovendien moet je nou twee bakken laten schoonmaken. Daar komt nog bij dat het vuilnis verschrikkelijk gaat stinken als je het 14 dagen buiten hebt staan, zeker als het in de hete zomer is.” Noch een vertegenwoordiging van de wethouders noch een van de raadsleden was aanwezig om de stamtafelaars van repliek te dienen. De deelnemers laten zich hier echter al jaren niet van weerhouden om elkaar maandelijks te zien. De volgende stamtafel is zaterdag 7 november om 16:30 uur bij hotel café restaurant Boerhaave.