Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 november 2009

Starterstraject voor nieuwe ondernemers

LISSE – Startende ondernemers helpen om een grotere kans van slagen te krijgen. Hiervoor wil het college met een zogeheten starterstraject 7.800 euro per jaar reserveren voor begeleiding en coachingstrajecten. Wethouder Bas Brekelmans (VVD) maakte dit collegevoorstel dinsdag 3 november bekend.

Brekelmans: ‘De gemeente wil samen met de Kamer van Koophandel (KVK) starters helpen met het opzetten van een eigen bedrijf. Het starterstraject is beperkt in omvang, want we willen de komende drie jaar eerst kijken hoe het gaat lopen. De gemeente subsidieert voor maximum acht starters 350 euro per persoon voor begeleiding. Daarnaast subsidiëren we 1.000 euro per starter, voor maximaal vijf starters, een coachingstraject bij de KVK.’

In feite is het starterstraject een hulpmiddel voor de nieuwe ondernemers om in aanmerking te kunnen komen voor een microkrediet van Qredits. Deze microkredietenverstrekker biedt startende ondernemers een microkrediet tot een maximum van 35.000 euro. De starter die een microkrediet aanvraagt bij Qredits wordt bijna altijd door dit bedrijf na een intakegesprek doorverwezen naar een coachingstraject. Op deze manier moet de slagingskans voor starters vergroot worden.

Brekelmans: ‘Als je het KVK-traject van coaching doorloopt, maak je veel meer kans om bij Qredit zo’n microkrediet te krijgen, want deze onderneming kijkt of je je verdiept hebt in het opstarten van de onderneming.’ Ook voor Lisse zijn er voordelen als er nieuwe starters komen: ze creëren nieuwe werkgelegenheid, voor zichzelf en voor anderen. De wethouder: ‘De doelgroep die in aanmerking komt is niet alleen de mensen die nu in een uitkeringssituatie zitten. Al zou dat wel het leukste zijn. Maar ook werknemers die voor zichzelf willen beginnen kunnen in aanmerking komen voor het starterstraject.’
Een gemiddeld starterstraject kost 600 euro per starter. De starter betaalt zelf een eigen bijdrage van 100 euro. Het voorstel is dat de gemeente een bedrag van 350 euro betaalt en de KVK neemt het restant voor haar rekening. De gemeenteraad beoordeelt in haar vergadering van december of zij instemmen met het jaarlijkse bedrag van 7.800 euro.