Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 december 2009

“Alleen maar vreemde vogels in de politiek”

VOORHOUT – De gemeenteraadsverkiezingen leven totaal niet. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit de opkomst van de stamtafel, waarbij deze verkiezingen het onderwerp van gesprek was. Met slechts acht aanwezigen was dit een van de minst druk bezochte bijeenkomst ooit. Ook het grote merendeel van de huidige en aankomende politici houden zich blijkbaar nog niet met de verkiezingen bezig: slechts één politicus nam de moeite te komen.

Door Joep Derksen

De aanwezigheid van de politicus werd hoog gewaardeerd door de aanwezigen en hij kreeg dan ook een spervuur aan vragen en opmerkingen op zich afgeschoven. Verschillende politieke partijen hebben hun kandidatenlijst bekend gemaakt en de stamtafelaars viel een ding in het bijzonder op: “We krijgen allemaal vreemde vogels bij die partijen en ook heel veel Sassemers. Wij kennen die nieuwe politici niet en zij hebben waarschijnlijk bij de politieke besluiten meer te zoeken in het Sassemse gedachtegoed.”

De politicus weerlegde de kritiek: “We wonen hier met 35.000 Teylingers en zeker 20.000 tot 30.000 van die mensen kennen we niet. Feit blijft dat de politieke partijen niet alleen Voorhouters op de eerste plaatsen kan zetten en dan de eerste Warmonder op de negende plek: dat stoot de mensen af. Bovendien, veel politici die in het verleden onbekend waren, zijn nu wel bekend bij de mensen dankzij hun uitgesproken meningen.”

Op de vraag of de afgelopen vier jaar de ene kern sterker bevoordeeld is dan de ander, was het algemene gevoel dat dit niet zo was. “Maar je kunt het ook niet meten”, stelde een criticus. En wat zullen de discussiepunten worden tijdens de verkiezingscampagne? Een van de aanwezigen wist het wel: “Ik stem op de partij die de spoortunnel wil realiseren, zodat we geen twee Voorhouten meer hebben. Het probleem met die verbinding wordt de komende jaren alleen maar groter.”

Hooghkamer

Ook de plannen rond de nieuwe wijk Hooghkamer werden besproken en dan met name de politieke keuze om de lang geëiste randweg te laten vervallen. De stamtafelaars waren zeer onaangenaam verrast over dit konijn dat uit de politieke hoed kwam. “De noordelijke randweg is ontzettend belangrijk om de Herenstraat te ontlasten. Die wijkontsluitingsweg wordt een halfgare randweg. De voormalig wethouder Van Steijn heeft altijd gezegd dat de financiering voor deze randweg mogelijk was met het bouwen van Hooghkamer. Ik voel mij door hem vernachelt”, zo verwoordde een van de stamtafelaars zijn gevoelens. De politicus informeerde de aanwezigen tenslotte: “Alles is doorgerekend en bekeken. Zelf weeg ik met mijn boerenverstand de dingen af en het is voor mij duidelijk: de realisatie van de randweg is met de bouw van Hooghkamer onmogelijk.”