Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 januari 2010

De strijd tussen Darwin en Wallace

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Charles Robert Darwin werd geboren en 150 jaar geleden dat hij zijn boek “On the origin of species” (Over het ontstaan van de soorten) uitbracht. Hij schreef dit boek naar aanleiding van een reis met de boot “The Beagle” waarmee hij rond zijn twintigste over de wereld voer. “Darwin’s uitleg over de evolutie is de meest wereldveranderende theorie geweest, nog meer dan de zwaartekrachttheorie van Newton”, informeert Edelaar.

Darwin bezocht tussen zijn 22ste en 26ste jaar de Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerde hij de plaatselijke dieren, planten, fossielen en geologie. Over deze wereldberoemde natuuronderzoeker laat Edelaar weten: “Hij is voor de biologen geen afgod geworden, maar voor iemand die met zo weinig is begonnen, heeft hij enorme stappen gemaakt. Als hij nu geleefd had, had hij zeker een Nobelprijs ontvangen. Darwin heeft in de loop der jaren door eigen observaties, gesprekken met anderen en logisch nadenken, revolutionaire conclusies getrokken. Er zijn geen zaken in zijn theorie die inherent fout zijn.”

Bijna was de naam Darwin nooit bekend geworden, want hij heeft zijn theorie jarenlang voor zichzelf gehouden. Het was een door hem ontvangen brief van bioloog Alfred Russel Wallace over diens eigen evolutietheorie, die Darwin in 1858 deed besluiten direct actie te ondernemen. Edelaar: “Darwin was al dertig jaar met zijn theorie bezig en heeft het artikel van hem en Wallace tegelijk voorgedragen aan de Linnean Society of London. In de jaren erna bracht Darwin boeken uit waarin hij een enorme uitwerking van zijn ideeën gaf. Hij is dus in feite de werkelijke bedenker van de evolutietheorie. Wallace gaf de hypothese, Darwin gaf het betoog.”