Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2010

Af en toe een watersnood is goed voor de investeringen

NOORDWIJK – Wethouder Ton van Rijnberk en Hoogheemraad Hans Pluckel onthulden vrijdag 12 februari een herdenkingsplaquette om de voltooiing van de kustversterking te vieren. Bij strandopgang 10a toonden de beiden de plaquette van kunstenaars Jaap Pasman en Lia Krol, die dor het Hoogheemraadschap van Rijnland geschonken is aan de gemeente Noordwijk. “Als dank voor de goede samenwerking met het bestuur, de ambtenaren en de inwoners.”

De kustversterking is met een investering van 30 miljoen euro nu voltooid, maar wat is de feitelijke waarde van dit project? Natuurlijk kunnen op het nieuw ontgonnen land permanente paviljoens gebouwd worden en vlak daarachter ontstaan mogelijkheden voor de bouw van nieuwe hotels en appartementen. Maar een aantal jaren geleden werd als echte reden voor de noodzaak van de kustversterking aangegeven dat dit de opwarming van de aarde zou zijn. Dit opwarmingssprookje is echter naar het rijk der fabelen gewezen, maar wel nadat al vele miljoenen euro’s uitgegeven zijn.

Pluckel is het niet eens met deze gegevens. “Inderdaad is er een miljard euro opzij gezet voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat de kust moet beschermen tegen het stijgende water. Nu al is bekend dat we dit bedrag met minimaal 800 miljoen gaan overschrijden. Maar er is echt wat aan de hand met het klimaat, want de zeespiegel blijft stijgen. En als de kust steil is, neemt de golfslag toe. Daarom begint volgende week het kustversterkingproject in Scheveningen en de kust van Katwijk moet voor 2015 verbeterd zijn.”

Is het kustversterkingproject te vergelijken met de investeringen die gedaan werden nadat in 1953 de dijken doorbraken? “Dijkgraven zeggen wel eens: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood en af en toe een watersnood’. De steun voor bijvoorbeeld investeringen in dijkversterking steeg in 2002 gigantisch, na de afschuivende dijk in Wilnis. Deze werkzaamheden zijn preventief en komen niet na afloop van een ramp, maar we willen het dan ook niet zover laten komen.”
Van Rijnberk besloot de onthulling van de plaquette: “Dit is een fantastisch project voor de kustversterking en het biedt Noordwijk de ruimte om verder te ontwikkelen. Zo kan de parkeergarage van Huis ter Duin gebouwd worden, maar kunnen we ook het Vuurtorenplein aanpakken. Voor dit project was veiligheid onze primaire reden, maar het tweede belang is ook de kusteconomie.” De plaquette ‘Kustversterking’ is te bekijken bij strandafgang 10a, vlakbij het Gat van Palace.