Af en toe een watersnood is goed voor de investeringen
De kustversterking is met een investering van 30 miljoen euro nu voltooid, maar wat is de feitelijke waarde van dit project? Natuurlijk kunnen op het nieuw ontgonnen land permanente paviljoens gebouwd worden en vlak daarachter ontstaan mogelijkheden voor de bouw van nieuwe hotels en appartementen. Maar een aantal jaren geleden werd als echte reden voor de noodzaak van de kustversterking aangegeven dat dit de opwarming van de aarde zou zijn. Dit opwarmingssprookje is echter naar het rijk der fabelen gewezen, maar wel nadat al vele miljoenen euro’s uitgegeven zijn.
Pluckel is het niet eens met deze gegevens. “Inderdaad is er een miljard euro opzij gezet voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat de kust moet beschermen tegen het stijgende water. Nu al is bekend dat we dit bedrag met minimaal 800 miljoen gaan overschrijden. Maar er is echt wat aan de hand met het klimaat, want de zeespiegel blijft stijgen. En als de kust steil is, neemt de golfslag toe. Daarom begint volgende week het kustversterkingproject in Scheveningen en de kust van Katwijk moet voor 2015 verbeterd zijn.”
Is het kustversterkingproject te vergelijken met de investeringen die gedaan werden nadat in 1953 de dijken doorbraken? “Dijkgraven zeggen wel eens: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood en af en toe een watersnood’. De steun voor bijvoorbeeld investeringen in dijkversterking steeg in 2002 gigantisch, na de afschuivende dijk in Wilnis. Deze werkzaamheden zijn preventief en komen niet na afloop van een ramp, maar we willen het dan ook niet zover laten komen.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home