Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2010

“Ik ben een mensenmens”

VOORHOUT – Jan Regeer’s grootste talent, zijn vermogen om te acteren en te speechen, bleef jarenlang verscholen. Het was pas op een carnavalesk feest dat deze kwaliteiten werden opgemerkt door anderen. Als rasechte import-Voorhouter is Regeer nu een van de mensen die middenin de Voorhoutse samenleving staat. Hij is onder meer voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging De Bokken, speelt mee bij toneelvereniging Cultuur Verheft en is de eerste niet-geboren Voorhouter die zich voorzitter van de voetbalvereniging Foreholte mag noemen. “Carnaval zal ik nuchter beleven.”

Door Joep Derksen

Het had heel weinig gescheeld of Regeer had zijn werkzame jaren gesleten als kapper: “De dag voor mijn eindexamen van de MULO dacht ik bij mezelf: wat ga ik nu doen; de MTS of de Kappersschool. Ik heb toch gekozen voor de MTS, en dan de richting elektrotechniek. Mijn vader was verwarmingsmonteur en tijdens de vakantie hielp ik hem bij zijn werk.” Over de relatie met zijn vader: “Hij was ongelooflijk streng, wel rechtvaardig, maar soms onrealistisch. Dat kwam omdat hij wilde dat ik het beter zou hebben dan hij. Om een voorbeeld te geven: op de middelbare school had ik, net als iedere puber, een periode waarin ik alleen maar lage cijfers haalde, op een 7 voor Geschiedenis na. Daarna gingen de cijfers omhoog, maar kreeg ik voor Geschiedenis een 6. Over dat cijfer kreeg ik een preek van mijn vader. Op zijn manier bedoelde mijn vader het goed; hij was vertederend op een onbeholpen manier.”

Regeer’s wieg stond in Den Haag, waar hij tot zijn vijfde jaar samen met zijn ouders inwoonde bij een tante. Het waren de jaren na de oorlog, maar woningnood had niets te maken met de toenmalige woonlocatie: “In de schilderswijk waren volop huizen beschikbaar, maar mijn ouders wilden daar niet wonen. Ze wilden weg uit het milieu van de Schilderswijk.” Regeer werd toen hij vijf jaar was tien weken lang opgenomen in het ziekenhuis met een “vrij ernstige bloedziekte”. Hij informeert: “De stolling werkte niet en ik maakte te veel bloedlichaampjes aan. Door medicijnen werd ik weer beter, maar mijn moeder heeft jarenlang angst gehad over mijn gezondheid. Pas toen ik bloeddonor werd, verdween die angst bij haar.”

Rolschaatsen

Al snel verhuisde Regeer naar Delft: “Daar had ik een fantastische jeugd. Ik was alleen maar buiten bezig met voetballen, voetballen, voetballen en af en toe rolschaatsen. In een groene wijk had ik ruimte zat om een onbezonnen jeugd te leiden. Dat heeft me denk ik wel gevormd als man. Ik heb veel vriendjes gehad en hierdoor maak ik gemakkelijk contacten.” De studie MTS-Elektrotechniek rondde Regeer uiteindelijk af.

Regeer trouwde in 1975. Veertien dagen later blies zijn vader op 54-jarige leeftijd de laatste adem uit. “Ik heb toegeleefd naar de dag dat ik de leeftijd van mijn vader zou overtreffen. De laatste dagen voor 28 december 2006 heb ik afgeteld en toen het moment gekomen was, heb ik een biertje op hem gedronken. Overigens, bier drink ik niet meer, omdat ik 23 kilogram lichter wil worden. De komende carnavalsperiode zal ik dus nuchter beleven.”

Werken

Zijn werkzame carrière begon Regeer bij het Ministerie van Defensie, maar na zijn diensttijd bij de Marine in Den Helder en nog eens anderhalf jaar achter de tekentafel wist hij: “Dit gaat het niet worden”. Na veel sollicitatiegesprekken werd hij aangenomen als programmeur voor Office computers. “Ik had geen idee wat het betekende, maar het bleek dat het bedrijf juist op zoek was naar mensen die van toeten noch blazen wisten, omdat die juist ‘gekneed’ konden worden.”

Hoe kan het dat een 57-jarige man zo actief is op allerlei (onbetaalde) gebieden en niet meer hoeft te werken? “In 2001 ben ik met twee compagnons een detacheringbureau gestart en dat liep in 2005 top. We hadden afgesproken dat we maximaal 50 mensen zouden detacheren, maar het ging zo goed dat de twee compagnons wilden knallen. Ik ben een man van de mensen en dacht: ‘Jeetjemina, met 150 man word ik P&O manager en dat wil ik niet’. Ik was toen 53 jaar en mijn vader is niet ouder geworden dan 54. Met mijn compagnons heb ik een goed gesprek gehad en zij hebben me uitgekocht. We kunnen nu leven zoals we leven, zonder gekkigheid, en ik geniet al vier jaar langer van het leven dan mijn vader.”

Mensenmens

Hoe komt het dat Regeer zo actief is in het dorp waar hij bijna 23 jaar geleden kwam te wonen? “Mijn ouders zaten volop in het verenigingsleven, ik ben een mensenmens en begeef me graag onder de mensen. Ik zat voor mijn komst in Voorhout in het bestuur van RVC Rijswijk, maar kwam steeds vaker bij Foreholte. Die club beviel me zo goed, dat ik meer en meer voor hen actief werd, onder meer als veilingmeester bij de kerstveiling. Ook ben ik gaan tennissen, waar ik werd gevraagd om plaats te nemen in het bestuur. Ze hadden een penningmeester en een voorzitter nodig en je moet me geen penningmeester laten zijn, dus werd ik begin jaren ’90 voorzitter van tennisvereniging Oosthout.”
“Op een avond in 1994 kwam de carnavalsvereniging De Bokken feesten op het tennispark en ik was verkleed als Bob de Rooij (een typetje van Paul de Leeuw – JD). Ik kreeg hiervoor een prijs, pakte vervolgens de microfoon en hield vervolgens een speech die begon met ‘Hallooo Bopppperrrsss’. Later dat jaar werd ik gebeld: ‘Wil je meedoen met het kuipzwammen?’ Ik was er nog nooit geweest, maar heb me om laten praten. Ik deed mee als Haagse Johnnie, zag er niet uit in mijn trainingspak en vette haren, maar won gelijk.” In 2000 werden Regeer en zijn vrouw Marijke gevraagd als Prins en Prinses Carnaval. Ze hoefden er geen seconde over na te denken. Zes jaar geleden kreeg Regeer zijn eerste rol bij de Jantjes van Cultuur Verheft. Hij verzucht: “Ik had al vanaf mijn middelbare school moten gaan toneelspelen.” Tegenwoordig treedt hij steeds vaker in de regio op als een van de drie “Toppers”, onder meer op Hemelvaartdag tijdens de door hemzelf geïnitieerde Foreholte-familiedag.