Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 februari 2010

"Mijn leven heeft zin gehad"

Marleen van Leeuwen is geridderd

TEYLINGEN – Marleen van Leeuwen, die 25 jaar geleden Jeugdmuziektheater De Speelkring oprichtte en sindsdien leidde, ontving zondag 7 februari uit handen van burgemeester Sander Schelberg een lintje. Voortaan gaat Van Leeuwen door het leven als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het is voor haar de definitieve uiting van erkenning voor al het werk wat zij gedaan heeft: “Nu is officieel gezegd: ‘Marleen, wat jij doet, is heel waardevol’. Ik weet voortaan dat mijn leven zin heeft gehad.”

Door Joep Derksen

Het begon in de eigen huiskamer halverwege de jaren ’80 van de vorige eeuw. Iedere woensdagmiddag en op zaterdag gaf Van Leeuwen een uurtje toneelles aan een tiental kinderen. “Ik vond dat er te weinig cultuur was in het dorp en heb vier jaar in mijn huiskamer les gegeven. Daarna had De Speelkring onderdak in de Andreasschool, de afgelopen vijf jaar in het SEC-gebouw en nu zijn we weer terug in de Andreasschool.”

Nu, na een kwart eeuw, heeft Van Leeuwen in totaal duizenden kinderen begeleid bij hun eerste stappen op het toneel. Een twintigtal van de leerlingen heeft er zelf hun beroep van gemaakt, maar dat is voor de Jeugdmuziektheateroprichtster slechts bijzaak. Op de vraag wat zij bereikt heeft in de afgelopen antwoordt ze: “Heel veel geluk en heel veel kinderen die als volwassenen zijn uitgegroeid. Daarnaast is er veel spirituele rijkdom geweest voor zowel de kinderen als mijzelf, waarbij harmonie, saamhorigheid en heel veel positieve energie is ontstaan. Je bereikt dat mensen geraakt worden door middel van klassieke muziek, mooie verhalen en de manier waarop we met elkaar omgaan.”

Spelen

Nog altijd is Van Leeuwen zeer tevreden over de naam die ze aan haar jeugdmuziektheater heeft gegeven: De Speelkring. Het leven kan vaak vrij voorspelbaar zijn. Ik leer de kinderen het vrije van het leven, te spelen met het leven dus. Daarom laat ik de kinderen spelen met verhalen, muziek, instrumenten, woorden, rekwisieten en verhalen.”

Tijdens de jubileumvoorstelling ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van De Speelkring speldde de burgemeester het lintje bij Van Leeuwen op. Ze vertelt hierover: “De burgemeester kwam het podium op tijdens een scène van ‘De koning van Katoren’. Ik dacht dat het een grap was, maar toen hij daar echt stond, verstijfde ik, had hartkloppingen en schoot ik vol. Ik dacht: ‘Nu gaat het echt gebeuren’. Dit lintje symboliseert de erkenning van iets wat je eigenlijk wel weet. Nu is officieel gezegd: ‘Marleen, wat jij doet, is heel waardevol’. Ik weet voortaan dat mijn leven zin heeft gehad. Natuurlijk weet de koningin niets van wat ik doe, maar dat maakt me niets uit. Ik doe het voor de gemeenschap en de mensen van de gemeenschap zijn heel blij met mijn activiteiten.”

Fundament
En hoe lang wil Van Leeuwen, die weigert haar echte leeftijd te vertellen, nog doorgaan? “Voorlopig blijf ik me wel bezig houden met De Speelkring. Maar of het nu nog vijf maanden duurt of tien jaar; het fundament voor De Speelkring is gelegd en het geplante bolletje is tot bloei gekomen. Ik ben blij dat mijn dochter Pauline het jeugdmuziektheater op termijn samen met Marc Montagne en Evelyn van Geest eventueel wil overnemen. Zeker omdat ze alledrie uit de eigen kweekvijver komen.” Haar ogen glinsteren: “Ik zit echter nog vol plannen. Misschien organiseer ik wel weer een activiteit in de Componistenwijk of ga ik wat in de Schilderswijk doen.”