Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 maart 2010

“Een leefbare wijk moet voor iedereen mogelijk zijn”

Kees Tilanus, voorzitter van de LOIS sinds 2002, heette alle aanwezigen die vanuit het hele land naar Driebergen waren gekomen van harte welkom. Hij gaf achtergrondinformatie over LOIS en de ontwikkeling die deze organisatie de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. “We zijn een vrijwilligersorganisatie, maar wel professioneel qua inhoudelijkheid.”

Tilanus informeerde de toehoorders tijdens de openingssessie over het LOIS: “Deze afkorting staat voor ‘Stichting Landelijk Ondersteunings- Informatiecentrum Seniorenbeleidsadvisering’ en we bestaan sinds 1999. Dit is de eerste keer dat we een hele themadag organiseren. We vieren feest, want we functioneren tien jaar. In de negentiger jaren kwamen er in verschillende plaatsen seniorenraden op. Ze hadden behoefte aan ondersteuning en die konden ze maar incidenteel krijgen. En als ze dan hulp kregen, bleek deze ook nog vrij duur te zijn. Het idee ontstond eind jaren ‘90 om een organisatie te hebben die de seniorenraden blijvend adviseren en blijvend ondersteunen. Hierdoor is in juli 1999 de Stichting LOIS ontstaan.”

Magazine

De voorzitter vervolgde: “Het eerste half jaar hebben we nauwelijks kunnen functioneren: we moesten eerst weten waar die seniorenraden waren. Per 1 januari 2000 is het LOIS pas echt gaan functioneren, dankzij een rijkssubsidie waardoor we gratis onze diensten kunnen aanbieden, zoals een eigen magazine, themadagen, et cetera. Na drie jaar kwam het bericht van het ministerie dat ze ons niet meer zouden gaan subsidiëren. De vraag was of we zonder subsidie konden blijven bestaan. We zijn dan wel vrijwilligers, maar hebben wel onkosten. We gingen op zoek naar donateurs, en op dit moment hebben we hier een redelijk aantal van, al zijn meer altijd welkom!”

Het jaar 2007 staat bij velen bekend als het moment waarop de Wmo (Wet Maatschappelijke Ontwikkeling) werd geïntroduceerd. Tilanus: “Het bleek dat het adviseren aan ouderenbeleid niet alleen was voorbestemd aan seniorenraden; er ontstonden ook Wmo-raden. We hebben gezegd: als LOIS zijn we weliswaar een vrijwilligersorganisatie, maar wel professioneel qua inhoudelijkheid. We moeten we ook breed actief zijn.” Het was een wijs besluit, want nu is LOIS niet meer weg te denken waar het gaat om informatieverstrekking over seniorenbeleid.
“Tien jaar is reden om een feest te vieren, vandaar dat we een landelijke dag hebben georganiseerd”, vervolgde Tilanus. “Gezien de opkomst, kunnen we stellen dat dit zeker niet de laatste dag is die we organiseren. Wat het thema ‘De Leefbare Wijk’ betreft: als LOIS focussen wij ons op het ouderenbeleid, maar dat is onderdeel van het totaalbeleid. We richten ons op wat het gemeentelijke beleid is waarbinnen het ouderenbeleid zich afspeelt. Naarmate je ouder wordt, wordt de omgeving waarop je je richt vaak kleiner. Daarom zeggen we: er moet een leefbare wijk zijn voor niet alleen de ouderen, maar in z'n totaal ook voor iedereen. Ik wens u een zeer vruchtbare dag toe!”