Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 april 2010

“Er is geen druk uitgeoefend”

Homan zegt wethouderschap vaarwel

TEYLINGEN – Wethouder Bert Homan (VVD) keert niet terug in de Teylingse politiek. Hij bevestigde dit nieuws woensdag 31 maart, na enig aandringen: “Ik wil geloofwaardig blijven. De gemeente is groter dan één persoon.”

Door Joep Derksen

Iedere wethouder is tijdens zijn of haar regeerperiode onderhevig aan kritiek en dat gold ook voor Homan. Een van zijn grootste criticasters was voormalig oppositielid Rose Marie Keijzer (D66). Haar partij is met de VVD en CDA in de laatste onderhandelingsfase voor het opstellen van een nieuwe coalitie. Homan ontkent echter met verve dat hij onder druk is gezet om te vertrekken. Sterker nog, hij geeft aan dat hij al voor de gemeenteraadsverkiezingen sterk overwoog om niet als wethouder terug te keren.

Homan wilde in eerste instantie de geruchten niet bevestigen dat hij niet als wethouder terug wilde keren. Na enig aandringen veranderde hij echter van mening en antwoordde desgevraagd. “Inderdaad stel ik me niet beschikbaar voor een volgende periode. Ik ben totaal niet door een andere partij onder druk gezet, hooguit door mezelf. Ik loop al een tijdje met deze gedachte en deed dat al ruim voor de verkiezingen. Dat had ik al een keer met Ard (van der Steur, fractievoorzitter VVD Teylingen – JD) besproken.”

Overwegingen

Welke overwegingen liggen dan ten grondslag aan Homan’s besluit? Ik heb de afgelopen jaren heel veel dingen binnengehaald. Daar ben ik blij mee en daar kan Teylingen ook blij mee zijn. Er moet bezuinigd worden en dan met name op de zaken uit mijn portefeuille. Zelfs kan het gebeuren dat subsidies van de Provincie en/of Europa teruggegeven moeten worden. Ik heb me afgevraagd of ik dat als wethouder zou moeten doen. Kun je wel geloofwaardig zijn richting de Provincie als je zo gelobbyd hebt om allerlei subsidies binnen te halen? Dan kan je na een jaar niet zeggen: .We doen het toch maar niet’.”

Homan gaat er in dit geval van uit dat hij als wethouder weer precies dezelfde portefeuille zou krijgen. Maar hij had als wethouder toch ook ervoor kunnen kiezen om zich met andere zaken bezig te houden? “Je kunt een andere portefeuille hebben, maar je bent wel onderdeel van dat college. Ik loop al jaren tegen allerlei mensen te roepen dat de partij groter is dan de persoon en dat de gemeente groter is dan de persoon. Daar wil ik een heldere afweging over maken. Ik vind dat als je weer solliciteert voor een job, je er dan ook voor de volle vier jaar voor moet gaan. Dat vind ik voor mezelf belangrijk, dat ik een bijdrage kan leveren voor het geheel. Ik ga het niet doen om een baantje. Daar is de positie van wethouder te belangrijk voor.”

Verstandig

Ard van der Steur, die op de 26ste plaats van de landelijke VVD kandidatenlijst staat, reageert op het vertrek van Homan. “Wethouder Homan heeft zich op eigen verzoek niet kandidaat gesteld voor een volgende periode. Er is geen druk geweest en kritiek uit de vorige raadsperiode speelt geen rol. Volgens mij is het zo dat elke wethouder altijd wel ergens over kritiek te verduren krijgt. Vaak is het een teken dat ze veel dingen oppakken. Als partij hebben we alle begrip voor zijn besluit, we vinden het heel verstandig en we zullen zijn besluit respecteren. We zullen hem enorm missen als wethouder: hij heeft een ongelooflijke bijdrage aan Teylingen geleverd.”
Ook fractievoorzitter Rose Marie Keijzer (D66), een van Homan’s grootste criticasters uit de afgelopen jaren, reageert kort: “Wethouder Homan heeft de afgelopen periode niet altijd even gelukkig geopereerd, maar iemand is zoals die is. Verder heb ik geen commentaar.”