Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 april 2010

Initiatiefnemer indoor kinderspeelplaats is laaiend

Beter goed gekopieerd dan slecht verzonnen

NOORDWIJKERHOUT – Nadat ondernemer Ewout Braggaar nul op het rekest kreeg van de gemeente Noordwijkerhout voor zijn plannen om een indoor kinderspeelplaats te realiseren, gaan nu een aantal Noordwijkerhoutse ondernemers met dit idee er vandoor. Jan Balk, eigenaar van een pand aan de Pletterij, meldde onlangs in een persbericht dat er twee “vooraanstaande Noordwijkerhoutse ondernemers een ijzersterk businessplan hebben opgesteld”. Braggaar, die momenteel bezig is met de realisatie van een indoor speeltuin in Teylingen, is laaiend: “Iedereen met een beetje intellect snapt dat twee indoor speeltuinen niet rendabel zijn.”

Door Joep Derksen

De twee Noordwijkerhoutse ondernemers worden gesteund door twee lokale investeerders. Deze week dienen de ondernemers een aanvraag in voor de realisering van de indoor speeltuin en ze verwachten dat het college zal zorgen voor een wijziging van het bestemmingsplan. Op de vraag wat Braggaar vindt van de jongste ontwikkelingen, laat hij weten: “Moet ik daar nog een serieus antwoord op geven? Ik ben laaiend; ik kan er niets anders van maken. Ik heb onderzocht dat hier in de Bollenstreek ruimte is voor één indoor kinderspeelplaats. Ik ga samen met de heer Balk naar de gemeente en krijg daar zeer duidelijk te horen dat zo’n kinderspeelplaats niet gaat gebeuren. Zelfs na het besluit van B&W ben ik bij het hoofd van de afdeling Ruimte geweest en gevraagd of er een escape mogelijk was. Het antwoord: ik was kansloos.”

Braggaar vervolgt: “Ik ben me gaan oriënteren en terechtgekomen bij Teylingen. Zij wilden wel kijken naar mogelijkheden. Nu gaat Balk wederom het traject in gang zetten voor een indoor speelterrein in Noordwijkerhout. Hij zegt dat hij nieuwe huurders heeft en dat een vergunning een appeltje-eitje zou zijn. Het gaat echter minimaal negen maanden duren voordat zo’n traject afgerond is. Ik begrijp niet dat de gemeente Noordwijkerhout eerst nee en daarna ja zegt. Het is onbehoorlijk bestuur en kan moreel niet. Ik ben een forse investering verder, heb mijn baan opgezegd om dit idee te realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat twee van deze plekken economisch niet haalbaar zijn om in deze regio te realiseren.”

Rendabel

Hij vertelt verder: “Ik neem dhr Balk niets kwalijk en begrijp dat hij het pand wil verhuren. Maar met de andere initiatiefnemers wil ik in contact treden. Ik snap die ondernemers niet en wil van hen horen wat hen beweegt om ook een kinderspeeltuin te starten. Iedereen met een beetje intellect snapt dat twee indoor speeltuinen op zes kilometer afstand niet rendabel zijn. Je hebt 50.000 kinderen die in de omgeving wonen nodig voor enige rendabiliteit. Ik ga in ieder geval met mijn plannen door. De vergunning komt binnenkort los en we gaan bouwen. Hopelijk wordt het pand voor de kerstvakantie geopend, of anders in ieder geval voor de voorjaarsvakantie.”

Overweegt Braggaar een schadevergoeding? “Ik bekijk de juridische kant van de zaak. Dat zal misschien formeel wel kloppen, maar het gaat erom wat feitelijk juist is én wat moreel technisch juist is. Ik snap de gemeente niet: ik vind het echt onbehoorlijk. Ik ben door alle ambtelijke molens gegaan, heb twee keer nul op het rekest gekregen en nu kan een andere partij de vruchten plukken van mijn werk.”

Geen reactie

Ondanks herhaald aandringen heeft wethouder Alfons Morssink geen reactie gegeven op enkele vragen die hem gesteld zijn. Jan Balk wil wel reageren: “Ik kan weinig zeggen over de vraag of er ruimte genoeg is voor twee indoor speeltuinen en ook houd ik de namen van de Noordwijkerhoutse ondernemers nog geheim. Het zijn inderdaad ondernemers uit het dorp. Met Braggaar heb ik geen contact meer. Hij is naar Teylingen gegaan en heeft me niet benaderd. Als ik die ondernemers zie kan ik het wel doorgeven dat Braggaar met hen contact op wil nemen. Voor de rest zoeken ze het zelf maar uit.”
Over de Noordwijkerhoutse plannen: “Wij zijn doorgegaan en de raad van Noordwijkerhout vond het een goed plan; zij geven de medewerking. Wij gaan dat zo snel mogelijk exploiteren.” Wij? Bent u dan ook betrokken bij de exploitatie? Ik laat de exploitatie over aan de anderen. Die mensen gaan het exploiteren en ik stel mijn pand daarvoor ter beschikking.” Is september een realistische termijn waarop de indoor speeltuin open kan gaan? “Dat proberen we wel, als alle ambtelijke molens vlot willen draaien.”