Prins Willem Alexander bezoekt Space Expo
De leerlingen hebben in het kader van het lesprogramma GLOBE diverse onderzoeken uitgevoerd. Wetenschappers van KNMI, Wageningen Universiteit, Alterra en RIVM gebruiken deze gegevens ook echt voor hun onderzoek. De conferentie is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken met andere leerlingen die deelnemen aan het GLOBE programma en om ervaringen uit te wisselen met andere leerlingen en wetenschappers.
Joris van Veenhoven, coördinator van GLOBE Nederland, informeert: “Binnen het internationale GLOBE programma onderzoeken 22.000 scholen in 112 landen natuur en milieu in hun schoolomgeving. GLOBE Nederland is onderdeel van dit internationale GLOBE lesprogramma dat in 1995 is opgestart door Al Gore. Leerlingen die meedoen aan GLOBE ondersteunen nationaal en internationaal klimaat-, natuur- en milieuonderzoek. De data die zij verzamelen komen in een grote database, die wetenschappers kunnen gebruiken als basis voor hun onderzoek.”
Nu is Al Gore een groot voorstander om mensen te waarschuwen tegen de klimaatopwarming. Hij negeert hierbij de tekenen en signalen dat de aarde niet opwarmt, maar juist afkoelt. De statistieken van de laatste zes jaren tonen aan dat de gemiddelde temperatuur omlaag is gegaan. Krijgen de leerlingen ook de mogelijkheid om onderzoek in deze richting uit te voeren, of moeten de onderzoeken zich blijven richten op de vermeende klimaatopwarming? Veenhoven: “GLOBE is een wetenschapsprogramma. We gaan niet uit van de opwarming van de aarde. Het gaat erom dat kinderen kijken hoe hun omgeving verandert en hoe ze dat kunnen verklaren. Het doel is niet om nieuwe theorieën te ontwikkelen.”
Prins Willem Alexander is de laatste jaren druk doende om het imago “Prins Pils” van zich af te werpen. Dat is ook deze dag duidelijk. De journalisten en fotografen worden voordat de Prins komt, uitdrukkelijk geïnformeerd over de plaatsen waar wel en geen foto’s gemaakt mogen worden. Het is verboden om ook maar een vraag te stellen aan de Prins. Dat is niet omdat men bang is dat hij een ondoordachte uitspraak doet, maar omdat de Prins alle aandacht aan de leerlingen zelf wil geven. De Prins hield dan ook geen toespraak richting de leerlingen, al konden die wel genieten van mooie woorden van verschillende directeuren van de Space Expo, KNMI en de Amerikaanse Ambassadeur. Ook de Amerikaanse astronaut Steve Smith sprak motiverende woorden richting de kinderen: ‘Blijf proberen te bereiken wat je wilt doen. Geef niet op. Voordat ik bij de NASA kwam, werd ik in acht jaar tijd maar liefst vier keer afgewezen. Ik heb ruimtewandelingen gemaakt en heb de aarde vanuit het heelal gezien, terwijl ik erboven vloog met een snelheid van 25.000 kilometer per uur: dat is 25 keer de snelheid van het geluid. De aarde lijkt op een klein eiland in een stille, zwarte oceaan. Wanneer je op een eiland leeft, moet je er goed voor zorgen.”
Vervolgens bekeek de Prins de verschillende onderzoekjes van de leerlingen en vroeg hen belangstellend naar hun resultaten. De dozijn fotografen die een mooi plaatje wilden maken van Zijne Koninklijke Hoogheid negeerde hij daarbij zoveel mogelijk. Toch was hij tevreden over het bezoek: “Het is fijn hier te zijn.”
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home