Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juni 2010

‘Zonder nestkastjes worden vogels schooierende hangjongeren’

LISSE – Dankzij het plaatsen van acht nestkastjes, kunnen bij Aels Blanken de gierzwaluwen zorgen voor nakomelingen. De aan de Heereweg woonachtige 60-plusser merkte tien jaar geleden voor het eerst een gierzwaluwpaartje aan in een spleet onder de dakgoot. Ze is een groot vogelliefhebber en vroeg Piet Rewijk om nestkastjes te plaatsen. Nu, na een gewenningsperiode van bijna acht jaar, wonen vier gierzwaluwpaartjes in de kastjes. Ook broedt een scholeksterstel tussen de kiezelstenen al vijftien jaar op het platte dak en maken vleermuizen gebruik van speciale vleermuiskasten.

Blanken vertelt over de reden waarom ze zo goed voor de dieren wil zorgen: ‘Gierzwaluwen hebben het zwaar vanwege alle nieuwe daken. Met de huidige dakpannen worden de huizen goed geïsoleerd, maar kunnen deze vogels er ook geen nestje onder bouwen. Dat kan ondervangen worden door het aanbrengen van pannen die gemaakt zijn voor gierzwaluwen. Aan mensen die wel een vogelnestje onder een dakpan hebben en het dak willen vervangen, wil ik aanraden om dat pas na augustus te doen. Dit om te voorkomen dat de jonge vogeltjes nog in de nestjes zitten.’

Als lid van de KNNV Natuurvereniging De Bollenstreek vindt Blanken het belangrijk dat voor vogels als gierzwaluwen en scholeksters nestmogelijkheden gecreëerd worden. ‘Al die vogels willen een familie stichten. En als dat niet kan, worden ze schooierende hangjongeren. Laat voor deze vogels nestkastjes plaatsen.’ De man die authentieke nestkastjes voor gierzwaluwen maakt is Piet Rewijk. Hij is te bereiken op telefoonnummer: 0252 213 432.